Zrób te marynowane papryczki, a Twoja rodzina podziękuje Ci za tą przepyszną przekąskę.

„Tsitsak” to pikantna przekąska, którą tradycyjnie podaje się jako dodatek do mięsa.

przepisie paprykę układa się na stole i pozostawia do wyschnięcia na 2 lub nawet 3 dni. A potem sprawa jest już prosta – marynata i ucisk .

Składniki

  • Zielona papryczka chilli 4 kg
  • Czosnek 100 g
  • Czarny pieprz w ziarnach 17 sztuk
  • Liść laurowy 10 sztuk
  • Woda 5 litrów
  • Sól 280 g 

Przygotowanie

Suszoną przez kilka dni paprykę po nakłuwaj przy użyciu widelca lub wykałaczki w różnych miejscach. Weź głęboki pojemnik, najlepszy będzie duży rondel.

jak gotować tsitsak

Przygotuj wszystko na solankę: pokrój czosnek na cienkie plastry i rozpuść sól w określonej ilości wody.

przepis tsitsaka

W dużym pojemniku, w którym zamierzasz zrobić przekąskę, układaj składniki warstwami: najpierw warzywa, potem czosnek, kilka liści laurowych i kilka kulek pieprzu.

Ormiański Tsitsak

Zalej paprykę solanką. Trzymaj przystawkę w temperaturze pokojowej, aż papryka zżółknie. Proces może trwać od dwóch do pięciu dni ( w zależności od temperatury w mieszkaniu).

Następie przenieś ją do lodówki albo zawekuj w wysterylizowanych słoikach. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!