Ekler – Ciasto bez pieczenia kilka chwil. Smakuje obłędnie. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Dostajesz telefon – za godzinę wpadnie do Ciebie teściowa. W popłochu ogarniasz mieszkanie i zastanawiasz się, co podasz do kawy i herbaty. Idealny rozwiązaniem jest ciasto ekler bez pieczenia. Przygotujesz je w 15 minut, a teściowa będzie zachwycona smakiem!

Niezapowiedziane wizyty często denerwują gospodynie, bo zwykle pojawia się problem z podaniem przekąsek. Mamy jednak na to rozwiązanie – ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w 15 minut! Nie potrzebujesz do tego skomplikowanych składników. Nawet jeśli nie masz ich w domu, bez problemu znajdziesz je w osiedlowym sklepie!

Ciasto ekler – składniki:

  • Ciasteczka (mogą to być herbatniki, biszkopty czy inne kruche ciasteczka)
  • 520 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki skrobi (mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasto ekler – przygotowanie:

Na początku musisz przygotować domowy budyń. 250 ml mleka zagotuj na małym gazie, aby się nie przypaliło. Do zimnego mleka dodaj skrobię, 3 łyżki cukru, ekstrakt waniliowy i żółtko. Całość wymieszaj dosyć energicznie, następnie dodaj masę do gotującego się mleka. Mieszaj energicznie, by nie powstały krupy. Po zgęstnieniu, odstaw budyń do ostygnięcia.

Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Następnie dno wyłóż ciasteczkami, tak by ściśle do siebie przylegały. Na ciasteczka wyłóż krem. Połóż kolejną warstwę ciasteczek i kremu i tak aż do wykończenia składników.

Gotowe ciasto polej polewą, przygotowaną z kakao i masła. W małym garnuszku zagotuj masło, z dwoma łyżkami kakao, 4 łyżkami cukru i jedną łyżką mleka. Dokładnie wymieszaj i gęstniejącą masą polej ciasto. Odstaw do lodówki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!