Goście oszaleją z zachwytu. Bardzo prosta w wykonaniu sałatka teściowej ze smażoną cukinią.

Sezon na cukinię trwa właściwie cały rok, jednak niewiele osób wie, że z powodzeniem można ją dodawać do sałatek. Oto przepis na niezwykle aromatyczną sałatkę z dodatkiem smażonej cukinii!

Potrzebne składniki:

  • cukinia (1/2 kilograma)
  • pomidory (3 sztuki)
  • czosnek (1 ząbek)
  • jajka (3-4 sztuki)
  • olej (2 łyżki)
  • śmietana (150 gramów)
  • cebula (1/2)
  • pęczek pietruszki (1/2)
  • sól, pieprz

Jajka ugotuj na twardo. Umytą i obraną cukinię pokrój na plasterki – nie powinny być zbyt grube – 3-5 mm.

Włóż je do głębokiego naczynia, oprósz solą, dokładnie wymieszaj i odstaw, by cukinia zaczęła puszczać sok.

Następnie umieść ją na rozgrzanej i polanej olejem patelni. Smaż do momentu, gdy będzie złocista po obu stronach.

Następnie wykładaj ją na talerz wyłożony papierem kuchennym, by odsączyć z niej nadmiar tłuszczu. Zostaw do wystygnięcia. Następnie poprzekrawaj ją na półpierścienie. Tak samo pokrój jajka i dodaj je do cukinii.

Pomidory pokrój w łódki. Dodaj je. Pozostałe składniki drobniutko pokrój i dodaj do reszty.

Całość polej śmietaną, dodaj pieprz i sól i dokładnie wymieszaj. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!