Sekret doskonałego ciasta z nadzieniem, jagodami i bułką tartą wreszcie zostaje ujawniony. Sprawdź.
To ciasto z pewnością zachwyci każdego, kto go skosztuje. W tym artykule proponujemy Wam przepis na idealne ciasto z jagodami

To ciasto z pewnością zachwyci każdego, kto go skosztuje. Miękki, kruchy spód pokryty fantastycznym nadzieniem przypominającym nieco sernik (fani serowych dobroci z pewnością będą zachwyceni!).
Kruche ciasto i niebiańskie nadzienie
Jednak ciasto nie jest zrobione z twarogu, ale z mieszanki budyniowo-śmietanowej – coś naprawdę pysznego! W połączeniu z kwaśnymi jagodami i chrupiącą kruszonką tworzy świetną całość, której absolutnie nikt nie będzie w stanie się oprzeć.
Do przygotowania ciasta owocowego potrzebujemy:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki zwykłej
- 250 g startego masła
- 5 łyżek granulowanego cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka granulowanego cukru
- 80 g budyniu śmietankowego
- 330 ml 18% śmietany
- 300 g jagód (borówek)
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodać starte masło i połączyć składniki. Następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Odetnij 1/4 wyrobionego ciasta. Mniejszy kawałek wkładamy do lodówki do czasu przygotowania pozostałych składników. Większy kawałek ciasta rozwałkować na blaszce (29 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Białka ubić ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier. Dodaj budyń i ubijaj na małych obrotach, aż połączy się z białkami. Następnie dodać śmietanę i dokładnie ubić. Na koniec dodać borówki i wymieszać.

Na ciepłe ciasto wylewamy krem i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Wyjmij ciasto z lodówki, zetrzyj je i posyp nim wierzch ciasta. Piec kolejne 30 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka będzie złocista.
Comments are closed.