Bananowa krówka – pyszne, szybkie ciasto bez pieczenia.

Osłodzę Ci teraz dzień! Jeżeli stoisz to lepiej usiądź, bo przygotowałam istną ambrozję dla podniebienia. Jest to bananowa krówka bez pieczenia.

Składa się z kilku warstw herbatników, kremu budyniowego, masy kajmakowej, a także dużej ilości bananów. Jeżeli jesteś łasuchem, za którym co chwilę chodzi coś słodkiego to koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Łącznie: 45 min +chłodzenie

Składniki:

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 mała masa kajmakowa w puszce (ok. 350 g)
  • 1 l mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 160 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
  • 500 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 banany
  • odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
  • płatki migdałowe do dekoracji

Krok 1 

Najwięcej czasu schodzi na masę budyniową więc od niej zaczynamy. W rondelku gotujemy na małym ogniu 800 ml mleka, 200 ml miksujemy w drugim naczyniu z cukrami, mąką oraz jajkami.

Krok 2 

Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, po około 4 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty budyń. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krok 3

Banany kroimy w grubsze plasterki. Kropimy je odrobiną soku z cytryny.

Krok 4

Masło ucieramy na jasny puch.

Krok 5

Dodajemy po łyżce masy budyniowej, dokładnie miksujemy..

Krok 6

W prostokątnej foremce (u mnie o wymiarach 18 x 30 cm) wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Na nią nakładamy połowę kremu budyniowego.

Krok 7

Wyrównujemy i układamy na niej banany, lekko dociskamy palcem, aby je zanurzyć w krem. Nakładamy kolejną warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy ok. 3/4 puszki masy kajmakowej.

Krok 8

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach wraz z bitą śmietaną (w proszku) oraz cukrem pudrem. Masa ma być gęsta.

Krok 9

Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor.

Krok 10

Na masę kajmakową nakładamy kolejną warstwę herbatników. Nakładamy pozostałą część kremu budyniowego. Znowu nakładamy warstwę herbatników, a na nią bitą śmietanę, posypujemy płatkami migdałowymi na wierzch. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

Tekst i zdjęcia pochodzą z: https://poprostupycha.com.pl/bananowa-krowka-bez-pieczenia/

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!