Bagietki dla początkujących – z tym przepisem zawsze wychodzą

Dzisiaj zapraszam na coś „ekspresowego” – bagietki.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 300 g wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli

fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego wlać wodę, drożdże – podgrzać 2 minuty/ 37 st. / obr 2

Dodać mąkę i sól – wyrobić 3 minuty/ obr Interwał

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym na 1 h

Następnie podzielić na równe części – ja podzieliłam na 3,uformować bagietki i pozostawić na ok 1 h do ponownego wyrośnięcia

Rozgrzać piekarnik do 240 st

Bagietki zwilżyć wodą i obsypać odrobiną mąki

Przy pomocy ostrego noża zrobić rowki w bagietce – czego ja oczywiście nie zrobiłam bo zapomniałam – chciałam mega ekspresowo 😉

Bagietki włożyć do piekarnika umieszczając na środkowym poziomie – można na dolnym poziomie umieścić naczynie wypełnione z wodą lub rozprowadzić wodę spryskiwaczem

Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok 20-25 minut

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!