Lepiej zapisz ten przepis, bo zaskoczysz najbliższych szarlotką, która smakuje o niebo lepiej niż ta tradycyjna.
920Sezon na szarlotki w pełni, ale czy znaliście tę wersję? Trend na „odwrócone” ciasta coraz częściej pojawia się na łamach gazet i w Internecie, przyszedł czas również na szarlotkę!
Dzięki tej metodzie, jabłka rozpływają się w ustach, karmel nadaje im niebywałej słodkości, a pod tym (a na początku nad tym) znajduje się puszyste ciasto pachnące skórką cytrynową. Nikt się jej nie oprze, musicie wypróbować ten przepis!
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 1/4 szklanki + 1 łyżka masła
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka cynamonu
Na ciasto:
- 75 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru
- 3 jaja
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Jabłka obrać, skropić sokiem z cytryny, pokroić w ćwiartki, a te na plasterki.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier, gotować aż nabierze złotego koloru, jak karmel. Aby dowiedzieć się więcej, zajrzyj na kolejną stronę.
Wylać gorący karmel do formy, w której będziemy piec ciasto. Na karmelu ułożyć plasterki jabłek.
Zasypać je cukrem, dodać łyżkę masła, piec w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. 1/3 szklanki miękkiego masła utrzeć z cukrem szpatułką. Czytaj dalej na kolejnej stronie.
Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę i znów wymieszać. Dodać aromat waniliowy oraz skórkę z cytryny. Dodawać stopniowo mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cały czas mieszać, aby wszystkie składniki połączyły się na gładką masę.
Białka ubić i dodać do ciasta, mieszając ręcznie. Wyjąć jabłka, posypać je cynamonem, wlać ciasto i piec 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Tak przygotowana szarlotka będzie wilgotna, słodka i rozpływająca się w ustach! Smacznego!
Całe przygotowanie możecie również obejrzeć w filmiku poniżej:
Tekst pochodzi z: smaczne.to
[fb_button]
Comments are closed.