Szybkie bułeczki śniadaniowe: Z tym przepisem zawsze wychodzą mi idealnie. Szybko i smacznie <3

Miękkie, puszyste i aromatyczne…Zebraliśmy dla Ciebie najlepsze przepisy na szybkie i smaczne domowe bułeczki.

Domowe bułeczki – świetne rozwiązanie na śniadanie lub popołudniową przekąskę. Można zabrać je do pracy i dać dziecku do szkoły.

Mleczne bułeczki z dżemem

Składniki

  • 4 łyżki cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 170 ml mleka
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g dżemu
  • 1 żółtko
  • 100 g miękkiego masła

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

2. W głębokiej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i zwykły cukier (3 łyżki). Wlej mleko do mikstury, następnie miękkie masło i dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.

3. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości do 5 cm, wykrój ciastka szklanką. Na środku każdego włóż 1 łyżeczkę dżemu,zaklej krawędzie i obróć zaokrągloną stronę do góry. Umieść na  natłuszczonej blaszce.

4. Posmaruj żółtkiem na wierzchu i posyp cukrem, piecz przez 20 minut.

Rogaliki na kefirze z nadzieniem

Składniki

  • 400 g mąki
  • 120 g cukru
  • 250 ml kefiru
  • 150 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g nadzienia (dżem, mak, pastą czekoladową, mleko skondensowane)

Przygotowanie

1. W głębokiej misce przesiej mąkę, wymieszaj ją z solą, cukrem i miękkim masłem. Oddzielnie wymieszaj kefir z sodą, a następnie dodaj do mąki. Zagnieć miękkie ciasto.

2. Rozwałkuj ciasto, pokrój je w trójkąty. Połóż odrobinę wybranego, ulubionego farszu na szerokim boku trójkąta, zwiń go, formując rogaliki.

3. Połóż rogale na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w 200 stopniach.

Drożdżowe bułeczki

Składniki

  • 400-500 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Przygotowanie

1. W głębokiej misce wymieszaj drożdże z przesianą mąką, cukrem i solą. Wlej ciepłe mleko i masło, dodaj jajko. Ugnieć miękkie ciasto, pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut. Ponownie zagnieć ciasto.

2. Podzielić ciasto na małe kulki, każdą lekko spłaszcz, nałożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia. Nasmaruj bułki żółtkiem i piecz 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Bułeczki z nadzieniem

Składniki

  • 500 g mąki
  • 11 g suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 200 g dżemu owocowego
  • 1 łyżka sezamu

Przygotowanie

1. Włącz piekarnik, aby się rozgrzał (70-80 stopni).

2. W głębokiej misce połącz jajko, sól, cukier i drożdże. Wlej ciepłe mleko i dobrze wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Przesiej mąkę do miski (zostaw odrobinę) i zagnieć miękkie ciasto.

3. Przykryj miskę ręcznikiem i włóż do piekarnika z niedomkniętymi drzwiami na 20 minut.

4. Wyjmij ciasto, zmiażdż dłonią. Oderwij kawałki wielkości jajka, rozciągnij je palcami, włóż 1 łyżeczkę dżemu na środku, złącz krawędzie, nadaj ciastu kulisty kształt. Ułóż bułeczki w okrągłym formie, posmaruj wierzch żółtkiem, posyp sezamem. Pozostaw na 5-7 minut, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz przez 20 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!