Sałatka „Grzybowa polana”: prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej

Niezwykle eleganckie i smaczne danie, które w moim domu króluje na świątecznym stole. Sałatka wygląda bardzo imponująco, dzięki czemu goście będą zachwyceni!

Warto zauważyć, że ten przepis można urozmaicić dodając swoje ulubione składniki. Powodzenia i smacznego!

SKŁADNIKI

  • 500 g marynowanych pieczarek
  • 50 g ziół
  • 200 g gotowanego mięsa (wieprzowina, wołowina)
  • 200 g marchewki po koreańsku
  • 200 g twardego sera
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 100 g marynowanych ogórków
  • 200 g majonezu

PRZYGOTOWANIE

1. Przygotuj okrągłe naczynie do pieczenia lub dużą rondel. Umieść grzyby na dnie formy, obracając je ogonkami do góry.

2. Drobno posiekaj zioła i posyp nimi grzyby.

3. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę i połóż jako następną warstwę.

4. Ostrożnie posmaruj górę sałatki majonezem.

5. Drobno posiekaj ogórki, połóż je na ziemniakach, posmaruj majonezem.

6. Mięso pokrój w kostkę, równomiernie ułóż i posmaruj znów majonezem.

7. Następną warstwą jest koreańska marchewka i majonez.

8. Zetrzyj ser na drobnej tarce, posyp sałatkę.

Umieść gotową sałatkę w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij formę z lodówki i odwróć ją na wybranym naczyniu do serwowania lub dużym talerzu. Smacznego!  

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!