Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Aromatyczne i wykwintne pomidorki – tak przygotowane królują zawsze na moim imieninowym stole.

Fantastyczna świeża, aromatyczna i zdrowa przekąska. Tak przygotowane pomidory królują zawsze na moim imieninowym stole.

Poznaj ten prosty przepis i spraw swoim bliskim miłą niespodziankę rodem z gorącej Italii. Pomidorki sprawdzają się również jako dodatek do dań głównych, w tym ryb i mięs.

Czego potrzebujesz:

  • świeże pomidory (około 2kg)
  • cukier (100g)
  • papryka czerwona (2 sztuki)
  • czosnek (2 główki)
  • pietruszka (ok 60g, można więcej)
  • ocet (60ml)
  • olej roślinny (60ml)
  • sól (2 łyżki)

Jak przygotować:

Pomidory dokładnie umyj, oczyść z łodyg i pokrój w półksiężyce. Całość włóż do słoika i odstaw.

Następnie usuń nasiona z papryki i pokrój ją w plasterki. Czosnek obierz i grubo posiekaj. Pietruszkę poszatkuj. Wszystkie składniki wrzuć do miksera, dodaj olej i ocet, a także przyprawy (cukier i sól).

Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak powstałą marynatą zalej pomidory w słoiku, a następnie okręcaj naczynie, by wszystkie warzywa były otoczone zalewą.

Słoik odstaw do lodówki, najlepiej do góry dnem. Pomidorki będą gotowe już na drugi dzień. Smakują wyśmienicie!

You might also like

Comments are closed.