Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Te bułeczki serowe błyskawicznie znikają z talerza. Rozpływają się w ustach

Każdy z nas lubi zjeść z rana do kawy lub herbaty pyszną, rozpływającą się w ustach bułeczkę.

Jeżeli nie chcesz ich kupować, to możesz wykonać ją w swojej własnej kuchni. Znam świetny, prosty przepis ba bułeczki serowe, które wszyscy uwielbiają.

Bułeczki są miękkie i bardzo uniwersalne, dlatego też nadadzą się dla dzieci, jak i dorosłych. Możesz zabrać je do pracy lub spakować maluchom do szkoły na drugie śniadanie. Ich smak jest tak wyjątkowy, że nie da się ich nie lubić.

Koniecznie wypróbuj przepis i przekonaj się sama!

Wymagane składniki:

  • mąka pszenna – 800 g
  • mleko – 200 ml
  • jaja kurze – 2 sztuki
  • drożdże suche – 10 g
  • olej roślinny – 100 ml
  • masło – 3 łyżki stołowe
  • żółty ser w kawałku – 250 g
  • cukier – 2 łyżki stołowe
  • sól – 1 łyżeczka

Sposób wykonania:

Do niewielkiego rondelka wlej mleko, podgrzej je, a następnie rozpuść w nim cukier. Do mleka dodaj także drożdże, dokładnie wymieszaj, a potem odstaw na kilka minut. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i wymieszaj.

Z dwóch jajek jedno żółtko odstaw na później, a resztę roztrzep i dodaj do mleka z drożdżami. Do płynnej mieszanki dodaj też drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj.

Do przygotowanej wcześniej mąki wlej mieszankę i postaraj połączyć się składniki za pomocą łyżki lub widelca. Mieszaj tak długo, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.

Do ciasta dodaj też masło i zacznij wyrabiać je rękoma. Pamiętaj, że ciasto nie może lepić się do dłoni. Gotowe ciasto przełóż do dużej miski, przykryj czymś i odstaw do ciemnego miejsca, by spokojnie wyrosło.

Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmij je i podziel na 20 równych części. Z każdej uformuj kulkę.

Weź ser żółty i pokrój go w średniej wielkości kostkę. W środek każdej bułeczki wsadź kostkę sera.

Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem, a następnie ułóż na niej uformowane bułeczki. Przykryj blachę folią spożywczą i odstaw na jakieś 20 minut.

Żółtko, które wcześniej odłożyłaś, roztrzep i posmaruj nim powierzchnię bułeczek. Włącz piekarnik, a następnie nagrzej go do 220 stopni.

Włóż blachę z bułeczkami i piecz około 20 minut.

Twoje bułeczki będą gotowe. Taka przystawka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.