Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Cappuccino bez pieczenia – pyszne dwuwarstwowe ciasto, dla niespodziewanych gości, które zrobisz w kilka minut.

Pyszne ciasto cappuccino bez pieczenia – zobacz jakie to proste!

Na wypiek składają się dwie warstwy: krem cappuccino zrobiony ze śmietany Śnieżki połączonej z serkiem mascarpone oraz masa budyniowa. Dzięki takiemu zestawieniu ciasto przenikają dwa smaki – słodki otrzymany z masy budyniowej oraz nieco kawowy i bardzo aromatyczny z kremu cappuccino.

Równowagi dodaje starta czekolada deserowa. Tak przygotowany deser idealnie urozmaici niejedno przyjęcie zwłaszcza latem, gdzie cierpkie cappuccino doda energii, a chłodna masa w słodki sposób ostudzi gości. Całość polecam przygotować w tortownicy o średnicy 21 cm.

Składniki:

MASA BUDYNIOWA

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie w proszku (bez cukru)
  • 4 łyżki cukru
  • 80 g masła lub margaryny

KREM CAPPUCCINO

  • 8 czubatych łyżek cappuccino w proszku
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • 250 g serka mascarpone

DODATKOWO
16 herbatników (może być więcej lub mnie, wszystko zależy od wielkości tortownicy)
Czekolada deserowa do dekoracji

Przygotowanie:

Na spód tortownicy należy wyłożyć papier do pieczenia, to samo dotyczy boków, żeby ciasto nie przywarło (dobrze jest też wcześniej natłuścić blachę, wtedy papier się dobrze trzyma). Herbatniki dzielimy na mniejsze kawałki i szczelnie układamy je na dnie, tak aby przylegały do siebie i zakryły cały spód tortownicy.

Mleko dzielimy na pół. Pierwszą część gotujemy razem z masłem i cukrem. Pozostałą mieszamy z budyniem. Uważnie czekamy na moment zagotowania się mleka, a gdy to już nastąpi, powoli wlewamy przygotowaną wcześniej drugą połowę mleka z budyniem.

Gotujemy mleko, uważnie mieszając do momentu aż nie zgęstnieje budyń. Gorącą masę ściągamy z pieca i wykładamy ostrożnie łyżką (odradzam przelewanie z garnka, ponieważ herbatniki mogą się pomieszać). gdy już wszystko przelejemy, przykrywamy je następną warstwą ciastek i czekamy, aż całość wystygnie.

Mleko przeznaczone na masę cappuccino gotujemy i dodajemy do niego cappucino, następnie całość należy dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia. Przygotowaną żelatynę rozpuszczamy według podanego przepisu w ciepłej wodzie i czekamy, aż również wystygnie

Gdy mleko z cappuccino wystygnie, dodajemy do niego Śnieżkę i miksujemy przez kilka minut na wysokich obrotach, tak aby całość osiągnęła konsystencję bitej śmietany. Do zmiksowanej masy dodajemy serek mascarpone i wszystko kolejny raz miksujemy.

Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy schłodzoną i rozpuszczoną w wodzie żelatynę, ostrożnie przy tym mieszając. Gotową krem wlewamy na wcześniej przygotowaną masę budyniową. Skończone ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (najlepiej zostawić je tam na całą noc).

Czekoladę należy ostrożnie (uwaga na palce) zetrzeć na tarce i przed samym podaniem posypać nią ciasto.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!