Chleb pełen ziaren – kilka chwil i zapach roznosi się dookoła

Brak chleba w domu mobilizuje mnie jeszcze bardziej do tego, aby upiec własny. Tym razem propozycja bez mąki, z samych ziaren. Wydawało nam się, że może być on zbyt ciężki, ale w smaku jest przepyszny.

Podczas pieczenia dzięki odrobinie sody lekko rośnie, a zapach jaki roznosi się dookoła …. możecie sobie tylko wyobrazić – no chyba, że skorzystacie i sami zrobicie – będziecie wiedzieć o czym mówię/piszę.

Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga  “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis.

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • szklanka nasion – u mnie chia, siemię lniane, sezam, babka jajowata


fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego – wyrobić czas 2 min/poz Interwał

Przełożyć do foremki – niewielka keksówka

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 50 min

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!