Moja ciocia zdradziła przepis na pyszne ciasto, które uzależnia <3

Jeśli uwielbiacie czekoladę w każdej postaci, ten przepis jest dla Was stworzony! Zamiast kupować gotowe ciasta czy praliny, znajdźcie kilka minut na przygotowanie domowego wypieku. Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżek oleju,
  •  6 łyżek mleka,
  • 8 łyżek mąki,
  • 100 g rodzynek,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

  • 300 g mascarpone,
  • 100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • skórka z jednej cytryny.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady,
  • 3 łyżki mleka

Na koniec rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej mleko i mieszamy. Polewamy...

Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem. Dodajemy do masy olej i mleko, a na sam koniec rodzynki i mąkę.
Blachę posypujemy mąką i przelewamy na nią ciasto. Pieczemy je przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.

Ciasto musi ostygnąć, a my w tym czasie szybko przygotujemy masę 🙂 Mascarpone rozgniatamy z cukrem i śmietanką, dodajemy masło (w temperaturze pokojowej!) oraz startą skórkę z cytryny.

Jeśli ktoś lubi waniliowy lub migdałowy aromat, może dodać kilka kropki do kremu!. Smarujemy ciasto kremem.

Na koniec rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej mleko i mieszamy. Polewamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 2-3 godziny. Smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!