Zaskocz wszystkich ciastem Coca Cola – to przysmak, jakiego jeszcze nie znacie

Ciasto „Coca-Cola” to przysmak, jakiego jeszcze nie znacie. Z połączenia herbatników i coca-coli powstaje krem, który nie wymaga gotowania, musimy tylko zmiksować składniki. Ciasto jest miękkie, wilgotne, nie za słodkie w smaku oraz kroi się je łatwo. Możecie do niego dodać również małe bezy.

Składniki:

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM ORZECHOWY:

  • 120g orzechów włoskich
  • 150g herbatników
  • 3/4 szklanki coca-coli
  • 150g masła
  • około 40-50g małych bez (10 sztuk)
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 400g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny (10g)
  • 5 małych bez lub 2-3 łyżki cukru pudru (aby nadać smak)

DODATKOWO:

  • 3/4 szklanki coca coli, aby nasączyć ciasto
  • 50g czekolady mlecznej

fot: https://www.przyslijprzepis.pl/  

Sposób przygotowania:

1. BISZKOPT: Ubijamy zimne białka, aż uzyskamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.

2. Ustawiamy mikser na najmniejsze obroty i cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy olej. Mieszamy i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

3 .Formę o wymiarach 23×28 smarujemy masłem i lekko posypujemy bułką tartą. Wylewamy uzyskaną masę i pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt i kroimy go na pół.

4. KREM ORZECHOWY: Mielimy herbatniki, aż uzyskamy pył. Następnie mielimy orzechy włoskie. W tym celu możemy użyć np. tłuczka do mięsa, wkładając orzechy do woreczka i drobno je rozbijając. Orzechy i herbatniki wkładamy do miski, zalewamy je coca-colą i czekamy 20 minut, aż napęcznieją.

5 .Po 20 minutach miksujemy masę orzechową i dodajemy co chwilę miękkie masło. Pod koniec miksowania dodajemy pokruszone bezy lub cukier puder. Dodajemy go, aby nadać smak.

6. Jedną z połówek biszkoptu układamy na dnie naczynia. Dodajemy połowę coca-coli i smarujemy całym kremem orzechowym. Następnie przykrywamy wszystko drugą połową biszkoptu.

7. W minimalnej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę, aż uzyskamy sztywną pianę z dodatkiem pokruszonych bez lub cukru pudru (dla smaku). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do śmietany i mieszamy. Masę śmietanową rozsmarowujemy na biszkopcie i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby stężało.

Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy nią ciasto.  Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!