Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ciasto „pijana zakonnica” – to pyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. Jedna blacha to za mało

To ciasto o dość intrygującej nazwie doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje. Z pewnością posmakuje wszystkim gościom i domownikom.

Do przygotowania biszkoptu potrzebujemy:

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżkę octu winnego
  • 7 jaj
  • 7 łyżek cukru

Białka dokładnie ubijamy. Stopniowo dodajemy do nich mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy ocet i wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby połączyły się w jednolitą masę. Umieszczamy ją w tortownicy o wymiarach 26/28 cm.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ( lub do 160 przy termoobiegu) i wkładamy ciasto. Pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie wyciągamy biszkopt i czekamy aż ostygnie. Drewnianą łyżką robimy w nim otwory na około połowę wysokości.

Do przygotowania kremu potrzebne są:

  • 1/2 kostki margaryny albo masła
  • szklanka wody
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • wódka około 100/200 ml

Do garnka wlewamy około 1/2 szklanki mąki i gotujemy ją na wolnym ogniu. W metalowej misce przygotowujemy margarynę, kakao, wodę i cukier. Wkładamy ją do garnka z gotującą się wodą. Cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.

Dodajemy wódkę i odstawimy do całkowitego ostygnięcia. Wylewamy masę na biszkopt w taki sposób, aby pokrył wszystkie przygotowane dziurki.

Na wierzch ciasta przygotowujemy:

  • 1 fix
  • 2 batoniki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 0,75 ml śmietany kremówki

Śmietaną ubijamy z fixem i stopniowo dodajemy do niej cukier puder. Gdy całość będzie sztywna i dobrze ubita przekładamy ją na wierzch ciasta.

Batoniki ścieramy lub kruszymy i rozsypujemy na masie. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

You might also like

Comments are closed.