Kilka prostych składników i każdy będzie zadowolony. Niezwykle proste i szybkie rozwiązanie na deser, kiedy nie mamy na niego czasu.
Szybkie przygotowanie sprawi, że przygotujesz ten deser dla niespodziewanych gości albo w nagłym przypadku, kiedy zachcę ci się czegoś dobrego. Składniki są łatwo dostępne i lubiane przez większość ludzi. Zachwycisz tym deserem swoje otoczenia ale również samego siebie. Nie zastanawiaj się tylko wypróbuj już dziś! Nie pożałujesz.
Składniki na ciasto:
- opakowanie proszku do pieczenia;
- 70 ml roztopionego masła;
- 70 g cukru pudru;
- szczypta soli;
- 200 dag mąki pszennej;
- skórka z cytryny lub limonki;
- 2 żółtka.
Składniki na nadzienie:
- 400 g waniliowego jogurtu;
- 2 białka;
- 3 łyżki cukru;
- 3 łyżki mąki.
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wrzucamy do miski wraz z cukrem. Dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem na niskich obrotach. Dodajemy masło ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników.
Dodajemy resztę składników i mieszamy. Delikatnie zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej powierzchni.
Ciasto dzielimy na dwie części i owijamy je folią spożywczą. Obie części wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy formę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wykładamy na spód. Staramy się równomiernie rozprowadzić ciasto.
Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Białka, które nam pozostały ubijamy z cukrem – ubijamy na sztywno. W drugiej misce powinien znaleźć się cały jogurt i mąkę. Mieszamy.
Do powstałej masy dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i wylewamy na przygotowany spód. Drugą część ciasta ścieramy na wylany krem.
Comments are closed.