Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ciasto z suszonymi owocami na zimno skusi nie jednego niejadka do zjedzenia suszonych owoców oraz orzechów. Przepis.

Pyszne i zdrowe ciasto bez pieczenia, sposób na zjadanie większej ilości orzechów i suszonych owoców!

Zarówno suszone owoce, jak i orzechy to źródło wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jak przemycić je do swojej diety? Istnieje na to pyszny i banalny w wykonaniu sposób! Ten deser można zjadać bez wyrzutów sumienia!

Ciasto bez mąki, jajek i innych zbędnych dodatków, głównym składnikiem jest tu mieszanka suszonych owoców oraz orzechów. Pozostałe składniki mają za zadanie połączyć orzechy i owoce w całość. Ciasto przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale też dzieciom!

Składniki:

  • rodzynki – 100 g
  • śliwki – 100 g
  • żurawina – 100 g
  • morele – 100 g
  • orzechy włoskie – 100 g
  • orzechy laskowe – 100 g
  • orzechy nerkowca – 100 g
  • kwaśna śmietana – 100 g
  • krakersy – 100 g
  • mleko skondensowane – 100 g

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie i laskowe podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, by łatwiej pozbyć się skórki.

Owoce namoczyć w wodzie Obrane ze skórki orzechy posiekać, nerkowce również warto rozdrobnić. Śliwki i morele pokroić na drobniejsze kawałki.

Śmietanę i mleko skondensowane połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej struktury, oba produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Krakersy drobno pokrusz. Orzechy, owoce i krakersy dodaj do mleka i śmietany.

Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj całość folią spożywczą, a następnie na wierzchu umieść coś ciężkiego.

Naczynie z masą wstaw do lodówki, najlepiej na 25 godziny.

Po upływie tego czasu ciasto powinno być już na tyle stabilne, by można je było swobodnie pokroić nożem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!