Pyszne i zdrowe ciasto bez pieczenia, sposób na zjadanie większej ilości orzechów i suszonych owoców!
Zarówno suszone owoce, jak i orzechy to źródło wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jak przemycić je do swojej diety? Istnieje na to pyszny i banalny w wykonaniu sposób! Ten deser można zjadać bez wyrzutów sumienia!
Ciasto bez mąki, jajek i innych zbędnych dodatków, głównym składnikiem jest tu mieszanka suszonych owoców oraz orzechów. Pozostałe składniki mają za zadanie połączyć orzechy i owoce w całość. Ciasto przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale też dzieciom!
Składniki:
- rodzynki – 100 g
- śliwki – 100 g
- żurawina – 100 g
- morele – 100 g
- orzechy włoskie – 100 g
- orzechy laskowe – 100 g
- orzechy nerkowca – 100 g
- kwaśna śmietana – 100 g
- krakersy – 100 g
- mleko skondensowane – 100 g
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie i laskowe podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, by łatwiej pozbyć się skórki.
Owoce namoczyć w wodzie Obrane ze skórki orzechy posiekać, nerkowce również warto rozdrobnić. Śliwki i morele pokroić na drobniejsze kawałki.
Śmietanę i mleko skondensowane połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej struktury, oba produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Krakersy drobno pokrusz. Orzechy, owoce i krakersy dodaj do mleka i śmietany.
Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj całość folią spożywczą, a następnie na wierzchu umieść coś ciężkiego.
Naczynie z masą wstaw do lodówki, najlepiej na 25 godziny.
Comments are closed.