Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

To ciasto można przygotować własnoręcznie w domowym zaciszu, a jego wykonanie jest banalnie proste. Przepis.

Oto przepis na najprostsze, czekoladowe ciasto z twarogiem. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje jak pyszności z cukierni!

Udało mi się znaleźć wspaniały przepis na ciasto, wyglądające i smakujące jak takie sprzedawane w cukierni. Da się je przygotować bez problemu w swojej kuchni. Gwarantuję, że twoi domownicy będą zachwyceni! Mocno czekoladowe, z pysznym, lekkim i orzeźwiającym kremem – po prostu pyszne!

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 170g
  • cukier – 120g
  • kakao – 50g
  • olej słonecznikowy – 100 ml
  • jajka – 4 sztuki
  • proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
  • kwaśna śmietana – 80g
  • sól – 1/4 łyżeczki

Składniki na krem:

  • mleko skondensowane – 250g
  • twaróg – 400g
  • kwaśna śmietana – 100g
  • kakao – 50g

Składniki na polewę:

  • gorzka czekolada – 100g
  • mleko – 40g
  • masło – 60g

Składniki na syrop:

  • koniak – 20g
  • cukier – 50g
  • woda – 100g

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

W osobnym naczyniu ubij jajka, śmietanę, cukier i olej.

Wymieszaj suche składniki z masą jajeczną. Ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Wlej ciasto. Piecz w 200 stopniach przez 12-15 minut. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Kiedy ciasto jest upieczone, wyciągnij je z piekarnika i ostudź. Delikatnie odwróć formę i zdejmij papier. Wyrównaj krawędzie za pomocą noża, a następnie pokrój ciasto na cztery równe części.

Każdą część należy posmarować syropem, powstałym w wyniku wymieszania cukru z wodą, a następnie zagotowania mieszaniny i gotowania jej przez dwie minuty. Po tym czasie całość ostudź i dodaj koniak.

Czas na krem. Zmiksuj razem śmietanę, twarożek, mleko skondensowane i kakao.

Teraz złóż ciasto. Na mniejszej blaszce połóż jedną część ciasta i pokryj ją 1/3 kremu. Następnie ułóż kolejną warstwę ciasta, 1/3 kremu, warstwę ciasta, resztę kremu i całość przykryj czwartą częścią ciasta.

Gotowy deser włóż do lodówki. Kiedy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj polewę. Masło z mlekiem doprowadź do wrzenia. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż całość się rozpuści.

Ostudź, tak, żeby polewa osiągnęła temperaturę pokojową. Wyjmij ciasto z lodówki i równomiernie oblej je polewą. Poczekaj, aż polewa zastygnie. Gotowe. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!