Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ciasto „Zgniły pień” – to ciasto zaskoczy gości przepysznym smakiem. Zaskoczę Cię tym przepisem

Prezentujemy przepis na bardzo ciekawe ciasto o naprawdę przewrotnej nazwie, a mianowicie – „Zgniły Pień”.

Ciasto tego rodzaju jest naprawdę bardzo fajne i może gościć na stołach każdego z nas bardzo często. Charakteryzuje się tym, że smakuje dobrze, a jednocześnie wygląda naprawdę apetycznie.

Ciasto to wyjątkowa mieszanka owoców, orzechów co jest niewątpliwą zaletą prezentowanego deseru. Po zapoznaniu się z tym deserem, na pewno spróbują go nawet osoby, które nie lubią moreli, śliwek czy innych elementów ciasta.

Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta?

  • 750 mililitrów śmietany
  • 1 jajko
  • 350 gramów cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 gramów rodzynek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 gramów suszonych moreli
  • 150 gramów śliwek
  • 50 gramów orzechów włoskich

Jak przygotować?

Pierwszym krokiem jest wymieszanie 250 gramów śmietany, jajka i 150 gramów cukru. Do tej mieszanki trzeba pomału dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia. Po zagnieceniu ciasta należy odstawić je na około jedną godzinę.

Następnie należy zadbać o przygotowanie nadzienia.

Suszone owoce trzeba rozdzielić na miski i dodać do nich gorącą wodę. Po około 15 minutach każdy z rodzajów owoców należy zmielić w blenderze i do każdego z nich należy dodać po 25 gramów cukru. Ciasto po schłodzeniu trzeba podzielić na 6 części i rozwałkować na 2-3 milimetry.

Do każdej z części dodajemy 2 łyżki śliwek, rodzynek oraz moreli. Tak wypełnione ciasto zwijamy w rulon. Ciasto należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piec przez około 30 minut.

W tym czasie trzeba ubić śmietanę z resztą cukru. Po upieczeniu rulony należy schłodzić i pokroić na kawałki mające około 3 centymetrów. Foremkę przykrywamy folią i smarujemy 3 łyżkami śmietany.

W tym miejscu kładziemy warstwę rulonów, smarujemy śmietaną i układamy 2 kolejne warstwy.

Tak gotowe ciasto należy odłożyć do lodówki na około 8-10 godzin. Po wyjęciu ciasto należy udekorować orzechami włoskimi.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!