Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ciasto z wody na wszystkie wypieki: Bułeczki z niego są bardzo puszyste – bardzo ekonomiczny przepis bez jajek, mleka i masła

Ten przepis na ciasto trzeba wypróbować, jest niesamowicie miękkie, puszyste i pyszne. Można z niego zrobić strudle, różnego typu ciasta, bułki, rogaliki – po prostu wszystko, na co tylko masz w danym momencie ochotę!

Potrzebujesz:

  • Gorąca woda – 500 ml
  • Drożdże suche – 1,5 łyżki
  • Cukier – 50 gramów
  • Ocet – 1 łyżka stołowa
  • Olej roślinny – 110 ml
  • Mąka – 810 g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Sól – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem.

Dobrze wymieszaj. Dodaj ocet, olej, większość mąki (nie całą), proszek do pieczenia i sól.

Wymieszaj.

Dodaj pozostałą mąkę, posmaruj ręce olejem i wyrób gładkie, jednolite ciasto.

Włóż je do miski, przykryj folią. Pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Ciasto wspaniale wyrośnie.

A teraz upiecz tylko to, na co masz ochotę – na przykład bułki, strudel, rogaliki czy nawet pyszne rożki. To zależy od Ciebie!

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!