Te bułeczki ze skondensowanym mlekiem są przysmakiem, który kocha cała moja rodzina. Delikatne jak puch.

Do ciepłego mleka dodaj cukier (1 łyżka stołowa) i drożdże, wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj do mieszaniny 3 łyżki. Wymieszaj i pozostaw na 20-30 minut. Wymieszaj jajko, sól, a następnie cukier i stopione masło.

Wlej mieszaninę do pozostałych uprzednio przygotowanych składników i dobrze wymieszaj, aż otrzymasz gładką konsystencję. Dodawaj stopniowo porcje mąki, mieszaj szpatułką, wlej olej roślinny. Posyp stół mąką, rozłóż ciasto i zagniataj rękami, aż przestanie kleić się do rąk.

Posmaruj miskę olejem, włóż do niej ciasto, przykryj folią i odłóż w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie zmiażdż ciasto dłońmi i ponownie odstaw na 30 minut.

Aby zrobić kruszonkę, wymieszaj dłońmi mąkę z cukrem i masłem tworząc „okruchy”.

Ciasto podziel na równe części, np. na 12 części. Zwiń każdą w kulkę, a następnie przykryj wszystkie folią i zostaw na 10 minut.

Teraz jest czas na zrobienie nadzienia, ja lubię robić je z ugotowanego skondensowanego mleka, robię dłońmi płaski placek z kulki ciasta, po środku układam nadzienie i zawijam brzegi do góry, formuje z niego dłońmi okrągłą bułeczkę.

Umieść bułki na blasze do pieczenia, przykryj folią i pozostaw na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj jajko z wodą, posmaruj bułki, a następnie posyp kruszonką. Piecz przez 20-25 minut. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!