Jak ugotować idealną bezę: chrupiącą na zewnątrz, delikatną w środku. Zobacz!

Najlepsze domowe bezy:

Aby zrobić jak najlepszą beze trzeba przestrzegać paru ważnych rad.

1.Cały sprzęt, którym ubijamy białka, powinien być czysty i całkowicie suchy.

2. Żadna kropla żółtka nie powinna dostać się do białej masy!

3. Dodaj cukier (a najlepiej cukier puder) do już lekko ubitego białka.

4. Aby zapobiec opadnięciu piany, dodaj sok z cytryny na samym końcu bicia: 0,5 łyżeczki na 1 białko.

5. Gotowa beza jest sztywną pianą, która nie ścieka ani nie kapie. Spróbuj odwrócić miskę – masa białka powinna w niej pozostać.

Lepiej piec bezę w górnej części piekarnika, aby dół się nie przypalał.

Klasyczna francuska beza

Składniki

  • 2 białka jaj
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

1. Umieść białka w misce, zacznij je ubijać z małą prędkością. Stopniowo zwiększaj prędkość, aż uzyskasz puszystą pianę.

2. Kontynuując ubijanie, dodaj porcje cukru pudru. Ubijaj dalej przez 10 minut. Masa powinna być jeszcze wyższa i gęstsza. Dodaj sok z cytryny i ubijaj przez kolejną minutę.

3. Papierem do pieczenia wyłóż blachę. Za pomocą szprycy cukierniczej wyciskaj na nią bezy. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego na 100-110 stopni i piecz przez około godzinę.

Szwajcarskie bezy na patyku

Składniki

  • 3 białka
  • 150-180 g cukru
  • szczypta wanilii
  • barwniki spożywcze opcjonalne

Przygotowanie

1. Białka z cukrem i wanilią umieść w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała wody. Intensywnie mieszaj masę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij miskę z garnuszka i natychmiast zacznij ubijać mikserem: najpierw przy średniej prędkości, potem na wysokich obrotach Ubijaj do uzyskania sztywnej piany.

2. Szprycę cukierniczą napełnij ubitym białkiem ( jeśli chcesz aby beza była kolorowa dodaj kroplę barwnika spożywczego na koniec ubijania). Na blaszce przykrytej papierem pergaminowymi wyciśnij białka formując piękne róże, w każda włóż patyk do szaszłyków. Włóż do piekarnika rozgrzanego na 90-100 stopni i piecz przez 60-90 minut. Pozostaw bezy do wystygnięcia w piekarniku.

Beza w kuchence mikrofalowej bez bicia

Składniki

  • 1 białko
  • 340 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

1. Wymieszaj białko z sokiem z cytryny, dodaj cały cukier puder i wymieszaj. Podziel masę na 20 części. Każdą cześć zwiń w małą kulkę i rozłożona na silikonowych foremkach na babeczki (można rozłożyć na szerokiej płytce).

2. Włóż do mikrofalówki na 1,5 minuty ( 800 W ). Kiedy piana się podniesie, poczekaj 20 sekund i wyciągnij z mikrofalówki bezy.

Bezy bez jajek

Składniki

  • 100 ml płynu z grochu w puszkach
  • 180 g cukru
  • 1 szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta sól

Przygotowanie

1. Ubij płyn z grochu w puszkach za pomocą miksera przez 5 minut z najwyższą prędkością. Kontynuując ubijanie, w porcjach dodaj cukier zwykły i waniliowy, kwasek cytrynowy i sól. Ubijaj kolejne 5 minut.

2. Za pomocą łyżki bądź szprycy cukierniczej ułóż pianę na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 100-110 stopni.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!