Przepis na pyszny zdrowy domowy majonez bez chemii. Od dziś tylko taki jem.

Spróbuj zrobić ten niezwykły domowy majonez. Jest on nieco ostry. I jeszcze jeden interesujący fakt – w majonezie jajko jest używane w całości.

Majonez możesz przechowywać w lodówce przez tydzień. Ale jesteśmy pewni, że zjesz go dużo szybciej.

Składniki

  • jaja kurze – 1 szt.
  • Rafinowany olej słonecznikowy – 150 ml
  • oliwa z oliwek – 50 ml. Jeśli nie masz oliwy, możesz użyć zwykłego bezwonnego oleju słonecznikowego.
  • musztarda (sucha) – 1 łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • cukier – 1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny do smaku
  • mielona ostra papryka – 1/3 łyżeczki

Przygotowanie:

Aby zrobić majonez, wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Oznacza to, że należy je wyjąć z lodówki i powinny stać w kuchni przez kilka godzin.

Przygotuj blender ręczny. Rozbij jajo kurze do szklanki blendera. Dadaj suchą musztardę i sól. Delikatnie wlej oliwę z oliwek. Dodaj ostrą paprykę. Zaczynaj ubijać od razu na najwyższej prędkość.

Do czasu wymieszania produktów nie zaleca się unoszenia ku górze blendera. Nie przestając ubijać, wlej małymi porcjami olej słonecznikowy. W tym momencie blender możesz lekko podnieść.

Ubijaj majonez do momentu aż mieszanina się rozjaśni i zgęstnieje.

Teraz możesz dodać cukier i sok z cytryny. Wszystko szybko wymieszaj, dalej za pomocą blendera. Umieść majonez w czystym, suchym słoju i zamknij pokrywkę. Gotowe!

Podziel się tym niezwykłym przepisem z przyjaciółmi w mediach społecznościowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!