Domowy serek śmietankowy w 15 minut. Już nigdy nie kupisz sklepowego.

Domowy serek śmietankowy nie zawiera konserwantów, jest pyszny i bardzo delikatny. Będzie on świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza jeśli zostanie urozmaicony różnymi dodatkami: koprem, pieczarkami, czosnkiem lub boczkiem.

Kremowy i aromatyczny smak spodoba się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.

Składniki:

  • 500 gr naturalnego twarogu;
  • jedno świeże jajo kurze;
  • pół łyżeczki sody;
  • pół łyżeczki soli;
  • pół łyżeczki cukru;
  • 100 gr dobrej jakości masła.

Twarożek w 10 minut: domowy twarożek

Przygotowanie:

Twaróg włóż do głębokiej miski, dodaj do niego sodę, sól i cukier.

Wbij jajo i dokładnie wymieszaj mikserem.

Następnie dodaj 100 gr masła. Zaleca się wcześniejsze wyjęcie oleju z lodówki, aby było miękkie.

Jednorodną, ​​delikatną masę przenieś do garnka.

Włóż naczynie do kąpieli wodnej (dno naczyń nie powinno dotykać wody), ciągle mieszaj.

Masa zacznie się topić bardzo szybko, a Twoim zadaniem jest rozbicie wszystkich grudek szpatułką.

Po 10 minutach, gdy masa stanie się jednorodna, przenieś garnek na stół.

Ser wymieszaj blenderem, aby był bardziej delikatny i puszysty.

Wskazówka: Na tym etapie możesz dodać zioła: tylko najpierw należy je polać wrzącą wodą, a następnie wysuszyć i posiekać.

Rozlej ciepły ser śmietankowy do pojemników lub słoików, przykryj go folią spożywczą. Zamknij naczynie pokrywką, schłódź w temperaturze pokojowej. Ser śmietankowy należy przechowywać w lodówce.

Wskazówka: Pojemniki do przechowywania muszą być dokładnie umyte, wysuszone i nasmarowane masłem. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!