Jego ważnymi cechami jest wyjątkowy zapach i to, że nie trzeba go poddawać żadnej obróbce, ani dodawać chemii. Syrop ten jest naprawdę fantastyczny, a przede wszystkim bardzo zdrowy.
Syrop można wykonać także z innych owoców jak maliny, jeżyny czy porzeczek. Najważniejszą zaletą tego syropu jest to, że nie potrzeba żadnej chemii, aby go wykonać.
Świetnie sprawdza się w różnych zastosowaniach jak np. słodzenie herbaty, ciast, deserów, lemoniady czy też do stosowania na naleśnikach.
Przede wszystkim truskawki bardzo dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. Wkładamy je do garnka razem z wodą i liśćmi, następnie poddajemy gotowaniu przez około 10 minut.
Tak powstałą mieszaninę odcedzamy przez gazę i dobrze wyciskamy. Do tak powstałego soku dodajemy cukier, kwasek cytrynowy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
Comments are closed.