Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Wystarczy 1 szklanka. truskawek aby uzyskać 1,5 litra domowego syropu: bez chemii, nie trzeba go sterylizować

1,5 litra syropu truskawkowego można otrzymać z jednej szklanki owoców.

Jego ważnymi cechami jest wyjątkowy zapach i to, że nie trzeba go poddawać żadnej obróbce, ani dodawać chemii. Syrop ten jest naprawdę fantastyczny, a przede wszystkim bardzo zdrowy.

Syrop można wykonać także z innych owoców jak maliny, jeżyny czy porzeczek. Najważniejszą zaletą tego syropu jest to, że nie potrzeba żadnej chemii, aby go wykonać.

Świetnie sprawdza się w różnych zastosowaniach jak np. słodzenie herbaty, ciast, deserów, lemoniady czy też do stosowania na naleśnikach.

Niezbędne składniki

  • 80 kawałków liści truskawki lub wiciokrzewu
  • szklanka truskawek
  • 850 mililitrów wody
  • 1 kilogram cukru (można zastosować inny słodzik w zależności od preferencji)
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego

Jak przygotować?

Przede wszystkim truskawki bardzo dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. Wkładamy je do garnka razem z wodą i liśćmi, następnie poddajemy gotowaniu przez około 10 minut.

Tak powstałą mieszaninę odcedzamy przez gazę i dobrze wyciskamy. Do tak powstałego soku dodajemy cukier, kwasek cytrynowy i gotujemy przez kolejne 10 minut.

Tak stworzony syrop przelewamy do butelek, najlepiej takich zamykanych na korek.

Dzięki cukrowi i kwaskowi nie trzeba sterylizować syropu. Bez problemów długo zachowa on świeżość.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!