Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Genialne przepisy na duszoną kapustę. Smak i aromat warzyw nie do opisania. Wychodzi przepysznie.

Kilka wskazówek dotyczących duszenia kapusty. Dzięki nim, robiona przez ciebie kapusta zawsze będzie pyszna!

Przyglądając się kuchni słowiańskiej, nie sposób nie zauważyć, że duszona kapusta jest bardzo często pojawiającą się potrawą. Do jej przygotowania można wybrać białą lub czerwoną kapustę. Serwuje się ją jako samodzielny posiłek lub dodatek do innych potraw. Można podawać ją samą lub z dodatkiem ziemniaków, grzybów albo kiełbasy.

Jedzenie duszonej kapusty wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu, dostarcza niezbędnych pierwiastków śladowych i pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Przedstawiamy garść wskazówek, które pomogą ci w wyborze kapusty w sklepie, a także rady dotyczące duszenia tego warzywa.

Kapusta biała

Kupując kapustę zwróć uwagę na to, żeby była twarda, świeża i miała piękne zielone liście. Chcąc przygotować pyszną duszoną kapustę, zacznij od obrania cebuli i marchewki. Następnie posiekaj je drobno i wrzuć je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju roślinnego.

Smaż mniej więcej 5 minut, do momentu, w którym warzywa uzyskają złoty odcień.

Kapustę pokrój i dodaj ją do smażących się na patelni warzyw. Po kolejnych 5 minutach dodaj trochę wody i pomidory lub przecier pomidorowy. Całość duś około 40 minut (chyba, że kapusta jest młoda – wówczas wystarczy 15 minut). Potrawę podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkiem kwaśnej śmietany albo ziół.

Czerwona kapusta

Dobra, czerwona kapusta powinna być świeża, twarda i mieć jasnofioletowe liście. Można ją dusić samą, bez dodatku marchewki i cebuli.

Kapustę posiekaj, dopraw pieprzem i solą, odrobiną gałki muszkatołowej, kilkoma łyżkami octu. Całość duś z niewielkim dodatkiem oleju. Kapustę możesz doprawić przecierem pomidorowym. Do duszenia możesz użyć zwykłego octu lub octu ryżowego albo jabłkowego. Jeżeli chcesz wydobyć z kapusty nowe nuty smakowe, dodaj do niej odrobinę cukru.

Możesz też poeksperymentować z momentem, w którym posolisz kapustę. Niektórzy robią to od razu, inni dopiero na 10 minut przed zakończeniem duszenia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.