Odkopałam stary rodzinny przepis na te Eklery. Teściowa zachwycona prostotą wykonania. Każdemu wyjdą

Eklery, każdy je kocha jeść, ale nie każdy umie zrobić samodzielnie ten pyszny deser. Ja na szczęście nigdy nie miałam trudności z ich przygotowaniem, ponieważ mam stary, rodzinny przepis.

Nikt nie pamięta, skąd się wziął, ale najważniejsze, że nigdy mnie nie zawodzi. Nazwałam ten przepis – „Eklery, które wyjdą każdemu”.

Składniki

Ciasto:

  • Woda – 1 szklanka;
  • sól – szczypta;
  • margaryna – 125 gramów;
  • mąka – 1 szklanka;
  • jajko – 6 sztuk.

Krem:

  • mleko – 0,5 litra;
  • jajko – 2 sztuki;
  • cukier – 1 szklanka;
  • mąka – 2 łyżki stołowe;
  • skrobia – 2 łyżki stołowe;
  • olej – 200 gramów.

Lukier:

  • śmietana – 2 łyżki stołowe;
  • cukier – 0,5 szklanki;
  • masło – 50 gramów;
  • kakao – 2 łyżki stołowe.

Przygotowanie:

Wlej szklankę wody do garnka, dodaj szczyptę soli, margarynę i zagotuj. Gdy cała masa się zagotuje powoli dodaj szklankę mąki, cały czas mieszając. Usuń miksturę z ognia i dodaj stopniowo jajka. Gotowe ciasto nie będzie mocno gęste.

Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i za pomocą łyżki zwilżonej wodą lub za pomocą szprycy cukierniczej rozłóż ciasto na blasze do pieczenia, formując podłużne ciastka. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 ° C i piecz przez 40 minut. Podczas gdy eklery się pieką, nie otwieraj piekarnika.

Przygotuj krem, w tym celu podgrzej mleko w rondlu, ale nie gotuj. Jajka ubij osobno z cukrem, dodaj mąkę i skrobię. Dodaj do gorącego mleka powstałą masę, stale mieszając.

Gdy masa stanie się jednorodna, ostudź ją i dodaj do niej olej w temperaturze pokojowej, wymieszaj.

Przygotuj lukier. Rozpuść masło, dodaj śmietanę, cukier i kakao. Ciągle mieszając, doprowadź masę do jednorodności. Gdy upieczone ciastka całkowicie ostygną, napełnij je kremem.

Możesz przeciąć eklerkę na pół, włożyć krem ​​i po prostu przykryć drugą połową, lub możesz zrobić małą dziurkę i użyć szprycy cukierniczej, aby wprowadzić krem. Polej eklery lukrem.

To wszystko! Wspaniały deser jest już na Twoim stole. Bardzo smaczny i nie takie trudny, prawda? Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!