Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Pyszne kawałki kurczaka pod czosnkową pierzynką: bez smażenia. Tak delikatne kotleciki polubi każdy – Tutaj przepis

Świetna propozycja na dzisiejszy obiad. Jeśli chcesz przygotować coś innego niż klasyczne piersi z kurczaka, warto spróbować tego przepisu. Te delikatne i soczyste mięso polubi każdy!

Potrzebujesz:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 100 g startego sera
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • 4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Osusz umyte piersi z kurczaka, pokrój je w cieńsze plasterki. Posól, popieprz do smaku, możesz użyć  też ulubionych przypraw lub ziół. Dobrze jest odstawić mięso na chwilę do lodówki. Jeśli jednak nie masz czasu, możesz od razu z nimi pracować.

W misce wymieszaj jogurt z drobno startym serem. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Obtocz kawałki kurczaka w tej mieszance. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Połóż pozostałą mieszankę na wierzchu mięsa.

Na koniec posyp bułką tartą, wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 – 220 stopni. Czas pieczenia to około 25 minut.

Podawaj z ulubionymi dodatkami np. purre ziemniaczanym i sałatką ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!