Galaretka ptasie mleczko to deser którego z pewnością jeszcze nie jadłaś. Uwielbiany przez każdego

Zimne pyszne desery, które pokocha każdy. Ich podstawą jest żelatyna dlatego zacznę od tego aby zdradzić Wam jak dobrze ją przygotować.

JAK PRZYGOTOWAĆ ŻELATYNĘ

1. Bardzo ważne jest, aby przestrzegać wszystkich niezbędnych proporcji. Jeśli masz 20 g żelatyny, wymieszaj je z jednym litrem wody. W rezultacie otrzymasz ” trzęsącą się” galaretkę. Jeśli dasz więcej żelatyny (od 40 do 60 g) na 1 litra wody – dostaniesz galaretkę, którą trzeba będzie pokroić.

2. Nie doprowadzaj żelatyny do wrzenia.

3. Aby galaretka z owocami wyglądała pięknie, a żelatyna była równomiernie rozłożona, trzeba drobno posiekać owoce.

4. Nie schładzaj żelatyny w zamrażarce, bo inaczej dostaniesz skrystalizowaną masę.

Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na trwałość żelatyny, przeterminowany produkt może zepsuć całe danie.

Rozcieńczyć żelatynę należy tylko w zimnej wodzie o temperaturze nie większej niż 20 stopni.

Żelowane owoce i jagody zachowują swoje witaminy. Mleko i kakao mają niską zawartość kalorii i są dobrze przyswajalne przez organizm. Żelatyna pomaga wzmocnić kości, paznokcie i włosy. Pyszne desery z żelatyną wymagają małego kosztu i niewielkiej ilości produktów.

Suflet czekoladowy

SKŁADNIKI

  • 8 jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 1 l mleka
  • 50 g kakao
  • 25 g żelatyny
  • 4 g wanilii

 

PRZYGOTOWANIE

1. Oddziel żółtka od białek.

2. W rondelku wymieszaj żółtka z cukrem i dodaj do nich kakao i mleko. Kakao musi być wcześniej rozcieńczone mlekiem.

3. Na małym ognie doprowadzić mieszaninę do wrzenia, stale mieszając.

4. Zdejmij z kuchenki i kontynuuj mieszanie, dodaj żelatynę, namoczoną w zimnej wodzie.

5. Ubij białka razem z waniliną na sztywną pianę i dodaj do schłodzonej kakaowej masy, wymieszaj.

6. Rozlej masę do salaterek i odstaw do zastygnięcia.

 

Galaretka „Ptasie mleczko”

SKŁADNIKI

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 25 g żelatyny
  • odrobina wanilii

PRZYGOTOWANIE

1. Namocz żelatynę w wodzie i poczekaj, aż zacznie pęcznieć.

2. Rozpuść cukier w mleku i gotuj na małym ogniu, dodaj wanilinę.

3. Rozpuść żelatynę w mleku. Ubijaj za pomocą miksera mleko, aż utworzy się piana.

4. Powstałą mieszaninę wylej do przygotowanych salaterek, pojemniczków i włóż do lodówki. Gdy masa zastygnie możesz podawać deser z sosem z truskawek bądź innych sezonowych owoców.

Jagodowo mleczna galaretka

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki jagód

PRZYGOTOWANIE

1. Zalej żelatynę zimną wodą i pozostaw na pół godziny.

2. Doprowadź mleko do wrzenia z połową cukru.

3. Gdy mleko się zagotuje, dodaj do niego połowę namoczonej żelatyny. Nie zapomnij nieustannie mieszać.

4. W chłodne pojemniczki, salaterki wlej powstałą mieszaninę. Warstwa powinna mieć około 5 centymetrów wysokości. Włóż je do lodówki i pozwól jej zastygnąć.

5. W międzyczasie przygotuj galaretkę jagodową. Wyciśnij sok z jagód. Odcedź go za pomocą np. serwetki.

6. Ugotuj sok z cukrem.

7. Potem dodaj resztę żelatyny, dokładnie wymieszaj z sokiem z jagód.

8. Wyjmij salaterki z lodówki i wlej na nie warstwę galaretki jagodowej. Ponownie włóż do lodówki.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!