Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Garnek Karpacki – Rozgrzewające, pyszne danie jednogarnkowe nie tylko na chłodne dni.

Kochamy dania jednogarnkowe – robi się je szybko, są wyjątkowo sycące, a po skończonym obiedzie w kuchni nie czeka na nas sterta brudnych garnków.

Jednym z takich pomysłów na szybki obiad jest tzw. garnek karpacki. Jego bogactwo smaków z pewnością skusi wielbicieli wyrazistych, swojskich dań,

Składniki:

  • ziemniaki: 1 kg
  • mięso wieprzowe (łopatka, szynka): 1 kg
  • średnia cebula: 1 sztuka
  • marchewka: pół kilo
  • czerwona fasola: 1 puszka (około 400 gram)
  • marynowane pieczarki: 400 gram
  • koncentrat pomidorowy: 6 łyżek
  • czosnek: 2 ząbki
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż w głębokim garnku lub woku na oliwie. Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Mięso pokrój w kostkę jak do gulaszu.

Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić, dodaj do garnka cebulę, a po chwili pokrojone mięso. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku i podsmażaj około 5 minut.

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o średniej grubości oczek. Do ziemniaków, cebuli i mięsa dorzuć: starte marchewki, pieczarki, odcedzoną czerwoną fasolę.

Całość wymieszaj dobrze drewnianą łyżką. Smaż kolejne 5 minut, po czym przełóż do większego glinianego garnka.

W tym czasie do przecieru pomidorowego dodaj wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

W osobnym garnku podgrzej (ale nie doprowadzaj do wrzenia) około 2 litrów wody z liściem laurowym, zielem angielskim, posiekaną natką pietruszki i szczyptą pieprzu. Dolej koncentrat pomidorowy, całość wymieszaj.

Do garnka z mięsem i warzywami wlej wodę z koncentratem i przyprawami. Garnek przykryj przykrywką i wstaw do chłodnego pieca.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Duś od momentu nagrzania piekarnika przez około 50 minut. Potrawa jest wyjątkowo rozgrzewająca, a dodatek mięsa i ziemniaków sprawia, że nasyci na długo.
You might also like

Comments are closed.