Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Moja rodzina była zachwycona tym daniem. Gniazda mięsne „Kilimanjaro” -koniecznie zapisz ten przepis.

Zwane potocznie „Kilimanjaro” gniazda mięsne to przepis, którym zachwyciłam rodzinę.

Czasem nachodzi mnie ochota na ugotowanie czegoś specjalnego. Bez wyraźnego powodu. Taki dzień nastąpił właśnie dziś, przygotowałam, więc przepyszne gniazda mięsne. Za nadzienie posłużyły mi ser połączony z puree ziemniaczanym. Całej rodzinie danie to niezwykle smakowało!

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Jajko
  • 400 g wołowiny (mielonej)
  • Łyżka mąki pszennej
  • Szczypta papryki
  • Szczypta tymianku
  • Pół pęczka pietruszki
  • Olej słonecznikowy
  • Masło 40g
  • Mleko 50ml
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • Twarożek naturalny 50g
  • Gałka muszkatołowa
  • Półtorej łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 g sera (na przykład cheddar)
  • 300 ml wody
  • Sól oraz pieprz
  • Koperek

Przygotowanie

Na wstępie należy obrać cebulę oraz czosnek, po czym zetrzeć je drobno na tarce lub dokładnie posiekać. Mięso mieszamy z warzywami, jajkiem oraz mąka. Dodajemy oleju słonecznikowego, papryki, tymianku, posiekanej pietruszki oraz po łyżeczce soli oraz pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy wraz z mięsem rękami do uzyskania jednolitej konsystencji.

Po ówczesnym nasmarowaniu rąk olejem, odrywamy kawałek mięso, formujemy z niego kulkę wielkości dłoni, po czym kładziemy ją na blaszce do pieczenia. Analogicznie postępujemy z całą resztą naszego mięsa. Przed włożeniem do piekarnika należy palcem zrobić rowek pośrodku tak, aby kotleciki przypominały wyglądem gniazda dla ptaków. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie. Po wystygnięciu dodajemy do nich mleko łyżkę soli gałkę muszkatołową oraz masło. Ugniatamy na puree wraz z twarogiem.

W osobnym naczyniu łączymy wodę z koncentratem pomidorowym dodając do tego pół łyżeczki soli. Tak przygotowanym sosem polewamy spód „gniazda”. Ostatnią czynnością jest przełożenie naszego puree do wcześniej przygotowanych otworów. Możemy to uczynić na przykład za pomocą szprycy cukierniczej.

Tak przygotowane danie posypujemy startym serem, po czym umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Danie należy zapiekać około 25 minut, przed podaniem można je dodatkowo posypać koperkiem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!