Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Gołąbki pod pierzynką – Wasze ulubione danie w nowej pysznej odsłonie. Rewelacyjny smak

Gołąbki pod pierzynką, to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane gołąbki idealnie sprawdzą się też na święta lub przyjęcia.

Goście z pewnością docenią ich smak. Koniecznie wypróbuj przepis i zachwyć swoich bliskich i znajomych nową wersją tradycyjnego dania.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 50 g ryżu
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 30 g śmietany 18%
  • 100 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 15 g koperku
  • 15 g natki pietruszki
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę dzielimy na liście i sparzamy je wodą. Można też włożyć kapustę w całości na 5-10 minut do mikrofalówki.

Ryż gotujemy na półtwardo. Drobno posiekaną cebulę i marchewkę chwilę podsmażamy na patelni, a następnie odstawiamy do przestudzenia.

Do miski przekładamy mięso mielone, ryż, cebulę i marchewkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy wszystkie składniki.

Tak przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Gołąbki układamy jeden obok drugiego w wysmarowanej olejem formie do pieczenia.

Do blaszki wlewamy wodę i przykrywamy całość folią aluminiową. Blaszkę z gołąbkami wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

W tym czasie do miski dodajemy drobno posiekane zioła, pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce żółty ser. Składniki w misce doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy.

Te składniki będą stanowić naszą „pierzynkę”. Rozkładamy je równomiernie na gołąbkach i całość wkładamy ponownie do piekarnika.

Tym razem wszystko powinno się piec około 10-15 minut. Smacznego

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.