Gołąbki pod pierzynką – Wasze ulubione danie w nowej pysznej odsłonie. Rewelacyjny smak
Gołąbki pod pierzynką, to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane gołąbki idealnie sprawdzą się też na święta lub przyjęcia.
Goście z pewnością docenią ich smak. Koniecznie wypróbuj przepis i zachwyć swoich bliskich i znajomych nową wersją tradycyjnego dania.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 50 g ryżu
- 150 g mielonej wieprzowiny
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 100 ml wody
- 30 g śmietany 18%
- 100 g twardego sera
- 2 pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 15 g koperku
- 15 g natki pietruszki
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę dzielimy na liście i sparzamy je wodą. Można też włożyć kapustę w całości na 5-10 minut do mikrofalówki.
Ryż gotujemy na półtwardo. Drobno posiekaną cebulę i marchewkę chwilę podsmażamy na patelni, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Do miski przekładamy mięso mielone, ryż, cebulę i marchewkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy wszystkie składniki.
Tak przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Gołąbki układamy jeden obok drugiego w wysmarowanej olejem formie do pieczenia.
Do blaszki wlewamy wodę i przykrywamy całość folią aluminiową. Blaszkę z gołąbkami wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
W tym czasie do miski dodajemy drobno posiekane zioła, pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce żółty ser. Składniki w misce doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy.
Comments are closed.