Smacznie, szybko i bez pieczenia: przepyszny miękki deser. Ten przepis to petarda

Lubicie ciasta bez pieczenia? Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pyszne ciasto z herbatnikami, które dosłownie rozpływa się w ustach. Proste w przygotowaniu, idealne na deser do popołudniowej kawy.

Składniki:

Na ciasto:

  • 40 herbatników (najlepiej kakaowych)
  • 500 g twarogu
  • 375 ml kwaśnej śmietany
  • 80 g budyniu w proszku
  • 80 ml mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 180 ml mleka do namaczania ciastek

Składniki na polewę:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany
  • 100 g startej białej czekolady

Przygotowanie:

Herbatniki maczamy w mleku i wykładamy dno formy (blaszka o wymiarach 20×30 cm). Twarożek mieszamy z cukrem.

Śmietanę mieszamy z puddingiem i mlekiem. Mieszamy tak długo aż powstanie jednolita masa. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy twarożek i ubijamy do połączenia składników. Połowę masy rozsmarowujemy na naszych herbatnikach. Na wierzch układamy drugą połowę herbatników nasączonym przez kilka sekund w mleku.

Teraz znów warstwa kremy i herbatniki. Przygotowujemy polewę: W gorącej śmietanie rozpuszczamy oba rodzaje posiekanej czekolady i wszystko mieszamy ręczną trzepaczką. Tak przygotowaną polewą dekorujemy nasze ciasto.

Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc. Przed podaniem ciasto kroimy ostrym nożem. Rada: Ciasta nie trzeba dekorować polewą. Można je podać bez niej. Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!