Jak zrobić klopsiki do zupy. Sposób na uzyskanie delikatnych kulek, a nie pozbawionych smaku grudek
Klopsiki jako dodatek do zupy sprawią, że będzie ona bardziej sycąca dzięki zawartości mięsa. Przygotowując je z mielonej wołowiny, nadadzą odpowiedni kształt formie i sprawią, że bulion będzie jeszcze bardziej smaczniejszy.
Zaletą klopsików jest to, że można przygotować je wcześniej, kiedy zostaje mięso, zamrozić i użyć dopiero, kiedy będą one potrzebne. Dzięki temu automatycznie skraca się proces gotowania zupy. Są one niezwykle proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
- 450 g mielonego mięsa,
- 1/4 szklanki bułki tartej lub kaszy manny,
- 1 jajko,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka cebuli w proszku lub pokrojona zwykła cebula,
- 2 łyżeczki natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Mięso mielone połączyć z bułką tartą lub kaszą manną. Dodać do tego lekko ubite jajko i ponownie wszystko razem wymieszać. Potem posolić i popieprzyć, a następnie dodać cebulę oraz suszone zioła. Składniki wymieszać do powstania gładkiej masy i uformować z niej klopsiki.
Comments are closed.