Włoskie Ciasto – deser, który pokochają najwięksi miłośnicy słodkości.
Słodycze kocha każdy. No, prawie każdy Jednak ci, którzy je kochają od razu będą wiedzieć o czym mowa. Słodkie można zjeść nawet po sutym obiedzie. Wiadomo, na słodycze mamy osobny żołądek, którego dieta nie dotyczy. Nie zawsze jednak chcesz lub możesz kupić deser w sklepie.
Za to prawie zawsze zapach związany z pieczeniem w domu sprowadza na wszystkich uczucie błogości. Będzie więc i pysznie i tanio. A w przypadku włoskiego ciasta na dodatek będzie łatwo. Pokochają to ciasto wszyscy miłośnicy szarlotek. Mogą się one wydawać do siebie bardzo podobne ale wiadomo – Włosi lubią gotować po swojemu i często udaje im się znaleźć idealną formułę dla wielu dań.
Zatem do dzieła! Weź:
- 4 jabłka
- 180 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 4 g proszku do pieczenia
Wykonaj:
Ubierz trzy łyżki cukru. Z resztą cukru ubij żółtka aż cukier się rozpuści. Wtedy masa stanie się niemalże całkiem biała. W mikrofali rozpuść masło. Odczekaj chwilkę żeby nieco ostygło.
Połowę porcji dodaj do masy cukrowo-jajecznej i wymieszaj. Dodaj mleko i znów dokładnie wymieszaj.
Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. I znów wymieszaj aż do uzyskania jednolicie gładkiej masy.
Przygotuj naczynie do pieczenia. Idealnie jeśli jest okrągłe. Wyściel je pergaminem i na wierzch wylej gotowe ciasto.
Obierz jabłka, pokrój w łódeczki lub dość grube plastry i umieść w czekającym w formie cieście.
Powinno zostać Ci jeszcze masło i cukier. Polej i posyp nimi ciasto. Wstaw wszystko na 35 minut do pieca rozgrzanego do 180 stopni.
Comments are closed.