Kefirowe bułeczki z Twoim ulubionym nadzieniem – przepis który pokocha każda gospodyni <3

Przepis na ciasto na ciasto kefirowe przyda się każdej gospodyni, która lubi piec. Bułeczki możesz nadziać tym co lubisz, ogranicza Cię tylko twoja wyobraźnia. Ja uwielbiam je z farszem pieczarkowym bądź tez mięsem mielonym lub też po prostu jako kanapeczki na kolację bądź śniadanie.

© DepositPhotos

 

SKŁADNIKI

  • 2 – 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka kefiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

Ogrzać kefir do temperatury pokojowej. Dodać sól, cukier i olej roślinny.

Dodać do kefiru mąkę, cały czas mieszając zagnieść ciasto.


© DepositPhotos

Posypać ciasto mąką i rozwałkować je na grubość około 1 cm, posypać je 1/3 łyżeczki sody.

Następnie zwinąć ciasto w kopertę i znów rozwałkować, posypać ponownie 1/3 łyżeczki sody. Analogicznie powtórzyć czynność jeszcze raz, do wykorzystania sody. Za każdym razem ciasto staje się bardziej pulchne i delikatne.

Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić do ciepłego miejsca na 40 minut, aby nieco urosło. W międzyczasie można zrobić farsz do bułeczek.

Następnie z ciasta formować bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawić na 15 min.

Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Bułki wstawić do gorącego piekarnika, piec około 15- 20 minut do zarumienienia wierzchu bułek.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć bułki (chwytając za papier) na kratkę, pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!