Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Kefirowe ciasto „Fantazja” – delikatny i smaczny wypiek – zagości w Twojej kuchni na dłużej

Ciasto „Fantazja” to delikatny i smaczny wypiek, który z pewnością pokocha każdy smakosz słodkości. Wygląda niezwykle apetycznie, a jego zapach zachwyca każdego. Już dziś przygotuj z nami to przepyszne ciasto i zaskocz swoją rodzinę!

Składniki na ciasto:

  • 240 gramów mąki,
  • 2 jaja,
  • 280 gramów kefiru,
  • 200 gramów cukru,
  • 30 gramów kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 30 gramów oleju roślinnego.

Składniki na krem: 

  • 500 ml mleka,
  • 180 gramów cukru,
  • 2 jaja,
  • 150 gramów masła,
  • 10 gramów cukru waniliowego,
  • 50 gramów mąki.

Przygotowanie:

Kefir mieszamy z sodą oczyszczoną i pozostawiamy na 2 minuty. Wbijamy jajka, dodajemy olej, cukier i dokładnie mieszamy składniki.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Mieszamy, aż będzie miękka. Dodajemy kakao i dokładnie łączymy. Naczynie do pieczenia wykładamy pergaminem i wlewamy ciasto. Pieczemy przez 30 minut w 180’C.

Cukier mieszamy z cukrem waniliowym, jajami i mąką. Łączymy wszystkie składniki trzepaczką. Wlewamy połowę mleka.

Podgrzewamy na małym ogniu i dolewamy pozostałe mleko. Gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Należy uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Dodajemy masło do garnka i mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto kroimy w poprzek na dwie równe części. Pozbywamy się nierównej, wierzchniej warstwy. Jedną część smarujemy przygotowanym kremem i kładziemy na niej drugą część. Smarujemy kremem górę i boki ciasta.

Odkrojoną wcześniej górną warstwę rozdrabniamy w blenderze i posypujemy nią wierzch. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Tak przygotowane ciasto jest idealnym deserem i stanowi wyśmienity dodatek do kawy i herbaty. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.