Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Oto król wszystkich serników – klasyczny sernik „Nowy Jork”. – szczegółowe instrukcje przygotowania tutaj

Ten amerykański deser od wielu już lat znajduje się w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych deserów. Nie znam osoby, która nie lubiłaby sernika! Jest wiele różnych rodzajów i smaków, ale dziś chciałabym przedstawić wam wersję klasycznego sernika „Nowy Jork”.

Sernik zawsze podaje schłodzony. Uwielbiam serwować go z kulką lodów i ulubionymi, sezonowymi owocami.

Składniki:

  • 300 g biszkoptów
  • 150g masła
  • 500 g serka np.  Philadelphia
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 cytryna
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Zmiel ciasteczka w blenderze i dodaj roztopione masło, wymieszaj.

Ciastka włóż do foremki i dokładnie dociśnij je do dna i boków.

Włóż do zamrażalki na 30 minut.

Wymieszaj ser z cukrem pudrem, skrobią, sokiem z cytryny, wanilią, śmietaną i jajkami. Ubij mikserem lub wymieszaj ręcznie za pomocą trzepaczki.

Wlej masę serową do foremki i piecz przez 10 minut w 200 stopniach. Potem piecz kolejna godzina w 120 stopniach.

Sernik pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe!

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!