Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Przepis na krem karmelowy do ciast, wypieków, eklerów. Prosty przepis, który każdemu wyjdzie.

Istnieje wiele przepisów na krem ​​karmelowy, ale przygotowany dokładnie według tego przepisu okazuje się niezwykle delikatny, aromatyczny i smaczny.

Krem karmelowy z wanilią i skondensowanym mlekiem jest idealny do klasycznego ciasta miodowego oraz innych ciast i wypieków. Mogą być nim również nadziewane eklery itp. Wanilię najlepiej wybrać w lasce, ale możesz zastąpić ją esencją jeśli nie masz jej w domu. Mleko skondensowane powinno być gotowane.

Składniki:

  • Mleko – 200 ml
  • Cukier – 1 łyżka
  • Wanilia – 1 laska
  • Mąka pszenna – 3 łyżki
  • Mleko skondensowane – 350-400 g
  • Masło – 200 g

Przygotowanie:

Przetnij laskę wanilii ostrym nożem na pół i usuń z niej nasiona. Umieść wanilię w garnuszku z mlekiem. Włóż do lodówki na kilka godzin. Połącz zimne mleko, cukier i mąkę, aby nie było grudek. Podgrzej w kąpieli wodnej lub na kuchence.

W tym przypadku stale mieszaj masę trzepaczką, aby się nie przypaliła ani nie zagotowała. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Zdejmij miksturę z ognia, lekko ostudź. Następnie wymieszaj ją z miękkim masłem i gotowanym skondensowanym mlekiem. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Teraz kremem możesz posmarować swoje ulubione ciasto lub nadziać eklerki itp. Smacznego!

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

error: Zakaz kopiowania treści!