Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Chrusty z wodą mineralną są pachnące, kruche i nieziemsko pyszne. Lepiej zapisz ten przepis.

Chrusty, przygotowywane na bazie wody mineralnej, są świetnie znane pod wieloma nazwami w przeróżnych gospodarstwach domowych. Sposób na ich przygotowanie jest bardzo łatwy, zaś same chrusty są pachnące i nieziemsko pyszne.

Będziesz potrzebował:

  • trzech szklanek mąki
  • kubka wody mineralnej
  • łyżeczki cukru
  • trzech łyżeczek wódki
  • szczypty soli
  • łyżki stołowej kwaśnej śmietany (opcja fakultatywna, ale warto z niej skorzystać)

Jak przyrządzić?

Opisaną wyżej ilość mąki wrzuć do miski, pamiętając aby po środku zostawić wgłębienie. Następnie wspomnianego wgłębienia dodaj śmietany, wody mineralnej, soli i cukru, po czym porządnie to wymieszaj.

Kolejny krok to ugniecenie składników na przysypanym mąką blacie. Tak powstałe ciasto nakryj i zostaw na około 10 do 15 minut. Po odczekaniu, ponownie zagnieć ciasto.

Gdy już to zrobisz, zabierz się za jego rozwałkowywanie (na mniej więcej 1 mm). Można to sobie uprościć poprzez podzielenie uprzednio ciasta na pięć mniejszych elementów. Tak utworzone kółko zwiń w rulon.

Później weź ostry nóż, którym pokrój „rolkę” pod kątem 45 stopni na elementy o szerokości około 2 cm. Warto jednocześnie docisnąć mocniej krawędź, tak aby uniemożliwić ciastu odwijanie się przy późniejszym smażeniu.

Następnie, w garnku lub na głębszej patelni, rozgrzej około pół litra oleju roślinnego. Chrusty należy smażyć po obu stronach dopóki nie osiągną złocistego koloru. W trakcie smażenia powinniśmy zaobserwować, że chrusty się „otworzą”, tak aby ułożyć się warstwowo.

Koniecznie w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu (oleju) połóż je już po usmażeniu na ręczniku papierowym.

Gotowe! Możesz je jeść, najlepiej zanurzając przy spożyciu w syropie. Inną opcją jest posypanie ich cukrem pudrem lub posiekanymi orzechami.

Chcesz przygotować syrop?

Będziesz potrzebował następujących składników:

  • szklanki cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • łyżeczki miodu

Zmieszaj razem powyższe składki, gotując je na niewielkim płomieniu. Przy gotowaniu stale mieszaj, dopóki nie pojawią się bąbelki. Gotowe! Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!