Dwa składniki, które pomogą Ci oczyścić płuca – Przepis.

Marchewka i imbir. Dwa popularne składniki dań, które znaleźć można niemalże w każdej kuchni. Ich połączenie to nie tylko charakterystyczny, bogaty smak, ale również i wielkie możliwości, jakie wykorzystać można w walce z chorobami!

Marchew jest cennym źródłem witamin dla całego organizmu. Działa ona przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wykorzystywana jest w medycynie naturalnej w calu zmniejszenia kaszlu i ograniczenia problemów z oddychaniem.

To wyjątkowe warzywo jest również cennym źródłem witamin. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj witamina C oraz witamina A. Spożycie marchewki wzbogaca również organizm w witaminy z grupy B, a także w żelazo, wapń, fosfor i potas.

Imbir z kolei znany jest powszechnie ze swoich właściwości zdrowotnych. Jest on wykorzystywany na całym świecie jako lekarstwo na problemy z układem oddechowym. Jego walory dostrzegły również polskie gospodynie, na stałe wprowadzając go do tradycyjnych potraw i naparów.

I to właśnie połączenie imbiru z marchewką pozwala przygotować jedno z najlepszych lekarstw, które wspomaga organizm w trudnościach z oddychaniem.

Sok z marchwi i imbiru ratunkiem na choroby układu oddechowego

Przygotowanie zdrowotnego soku jest banalnie proste. Wystarczy obrać ok. 100 g imbiru i tyle samo marchewki, a następnie umieścić je w sokowirówce. Soku nie należy rozcieńczać wodą, ale można wzbogacić jego smak, dodając odrobinę miodu.

Ten pyszny napój trzeba spożywać dwa razy dziennie, aby w pełni poznać jego możliwości. A są one nie byle jakie! Picie soku z marchwi i imbiru pomaga w walce z takimi chorobami, jak chociażby zapalenie oskrzeli, astma, grypa i zaleganie śluzu w płucach. Kuracja powinna trwać 20 dni i w razie konieczności można ją powtórzyć po upływie jednego tygodnia.

Naturalny syrop na kaszel

Marchewka i imbir posłużyć mogą również do przygotowania naturalnego leku na kaszel. W tym celu należy dodać również cytrynę i miód. Do sporządzenia syropu trzeba wykorzystać:

  • plasterki imbiru
  • 5-6 kawałków sporych rozmiarów marchewki
  • 4-5 łyżek miodu
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Marchewkę, pokrojoną na mniejsze kawałki, należy zagotować w niewielkiej ilości wody tak, by zrobiła się miękka. Podobnie postąpić z imbirem. Ostudzone już składniki trzeba rozdrobnić widelcem i wymieszać dokładnie z miodem i cytryną tak, by powstała z nich jednolita masa.

Tak sporządzoną miksturę należy przechowywać w lodówce, w szklanym pojemniku i spożywać 4-5 łyżek dziennie aż uciążliwe objawy zupełnie ustąpią. Syrop ten pomoże nie tylko w walce z przeziębieniem i grypą.

Połączenie powyższych składników działa relaksująco, obniża niepokój, likwiduje zgagę i stanowi dla organizmu cenne źródło energii. Łagodzi również ból i stany zapalne stawów. Nic dziwnego, że miksturze zaufała już znaczna część społeczeństwa, a sposób jej przyrządzenia przekazywany jest przez kolejne pokolenia.

Kto nie może spożywać syropu z marchwi i imbiru?

Niestety nie każdy może wspomagać się zdrowotnymi właściwościami wymienionych składników. Z syropu powinny zrezygnować przede wszystkim osoby przyjmujące leki moczopędne oraz zmagające się z cukrzycą.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!