Gorące zapiekanki „leniwce” z pieczarkami: Leniwa przekąska w kilka minut

„Leniwce” z grzybami – gorące zapiekanki z pieczarkami, będą doskonałą przekąską na każdą okazję. Smaczne i sycące, z łatwością przygotujesz je dla nawet przyjacielskie spotkanie.

Szybkie przygotowanie z łatwo dostępnych produktów. Można je przygotować z wyprzedzeniem i zabrać ze sobą na piknik lub do pracy.

Pachnące nadzienie, chrupiące na zewnątrz, miękkie i soczyste w środku – nieziemskie połączenie. Dla tych, którzy kochają zapiekanki, ta przystawka będzie idealną opcją na ciepłe śniadanie czy sycącą kolację.

Składniki

  • jeden bochenek chleba;
  • 200 gr świeżych pieczarek;
  • 1 cebula;
  • trzy gałązki koperku (lub innych ziół);
  • 1/3 łyżeczki soli
  • mielony czarny pieprz do smaku;
  • 100 gr twardego sera;
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (lub majonezu);
  • 20 gr masła (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Świeże grzyby (możesz użyć dowolnych, my dziś mam pieczarki) umyj, wysusz, pokrój w małą kostkę.

Cebule drobno posiekaj.

Pieczarki podsmaż na rozgrzanej patelni, gotuj na wolnym ogniu, aż ciecz z pieczarek całkowicie wyparuje.

Następnie dodaj na patelnię cebulę, mieszaj i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut z pieczarkami.

Posól i popieprz do smaku, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odłóż nadzienie na bok, aby nieco ostygło.

Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.

Posiekaj kilka gałązek koperku nożem.

Dodaj ser z ziołami do grzybów, dopraw majonezem lub śmietaną, wymieszaj. W razie potrzeby możesz również dodać kawałek masła.

Powstałą mieszaniną posmaruj kromki chleba.

Blachę do pieczenia przykryj pergaminem, połóż na niej kanapki i włóż do rozgrzanego piekarnika.

Piecz przekąski w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut.

Zapiekanki z pieczarkami są pachnące i smaczne, można podawać je na śniadanie z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy.  Będą również doskonałą przekąską na spotkanie z przyjaciółmi. Lub zabierz je ze sobą na piknik lub do pracy.

Odwiedź naszą stronę, wybierz ulubione przepisy i gotuj z przyjemnością. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!