Lepiej zapisz ten przepis, bo zaskoczysz najbliższych szarlotką, która smakuje o niebo lepiej niż ta tradycyjna.

920Sezon na szarlotki w pełni, ale czy znaliście tę wersję? Trend na „odwrócone” ciasta coraz częściej pojawia się na łamach gazet i w Internecie, przyszedł czas również na szarlotkę!

Dzięki tej metodzie, jabłka rozpływają się w ustach, karmel nadaje im niebywałej słodkości, a pod tym (a na początku nad tym) znajduje się puszyste ciasto pachnące skórką cytrynową. Nikt się jej nie oprze, musicie wypróbować ten przepis!

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka masła
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Na ciasto: 

  • 75 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jaja
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki

<b>Składniki:</b> <br>4-5 jabłek <br>1/4 szklanki + 1 łyżka masła <br>7 łyżek

Przygotowanie:

Jabłka obrać, skropić sokiem z cytryny, pokroić w ćwiartki, a te na plasterki.

<b>Przygotowanie:</b> <br>Jabłka obrać, skropić sokiem z cytryny, pokroić w ćwi

W rondelku roztopić masło, dodać cukier, gotować aż nabierze złotego koloru, jak karmel. Aby dowiedzieć się więcej, zajrzyj na kolejną stronę.

W rondelku roztopić masło, dodać cukier, gotować aż nabierze złotego koloru, jak

Wylać gorący karmel do formy, w której będziemy piec ciasto. Na karmelu ułożyć plasterki jabłek.

Wylać gorący karmel do formy, w której będziemy piec ciasto. Na karmelu ułożyć p

Zasypać je cukrem, dodać łyżkę masła, piec w temperaturze 180 stopni.

Zasypać je cukrem, dodać łyżkę masła, piec w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. 1/3 szklanki miękkiego masła utrzeć z cukrem szpatułką. Czytaj dalej na kolejnej stronie.

W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. 1/3 szklanki miękkiego masła utrzeć z

Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę i znów wymieszać. Dodać aromat waniliowy oraz skórkę z cytryny. Dodawać stopniowo mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cały czas mieszać, aby wszystkie składniki połączyły się na gładką masę.

Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę i znów wymieszać. D

Białka ubić i dodać do ciasta, mieszając ręcznie. Wyjąć jabłka, posypać je cynamonem, wlać ciasto i piec 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Białka ubić i dodać do ciasta, mieszając ręcznie. Wyjąć jabłka, posypać je cynam

Tak przygotowana szarlotka będzie wilgotna, słodka i rozpływająca się w ustach! Smacznego!

Tak przygotowana szarlotka będzie wilgotna, słodka i rozpływająca się w ustach!

 

Całe przygotowanie możecie również obejrzeć w filmiku poniżej:

Tekst pochodzi z: smaczne.to

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!