Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Jak mój mąż przygotowuje likier miętowy na moje urodziny. Koniecznie zapisz przepis. To tylko 4 składniki.

Aby zrobić samodzielnie likier miętowy, potrzebujesz tylko 4 składników. Mój mąż sam przygotowuje ten napój. Jest on dość prosty i ekonomiczny. Doskonały na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Zrobienie tego napoju wymaga czasu, ale minimum wysiłku – a rezultat jest tego wart!

Zapewniamy Was, że likier miętowy stanie się prawdziwą gwiazdą świątecznego stołu. Ten słodki orzeźwiający napój bosko pachnie i pozostawia przyjemny posmak.

Składniki:

  • 500 ml wódki
  • 30-40 g mięty
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

Aby zrobić likier miętowy, potrzebujesz 5-6 dużych gałązek świeżej mięty pieprzowej. Oderwij liście i włóż je do litrowego słoika. Zalej liście wódką.

Zamknij słoik pokrywką. Przechowuj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez około tydzień. Codziennie potrząśnij słoikiem, aby zamieszać zawartością.

Po danym czasie wsyp cukier do rondla, wlej wodę. Przygotuj syrop, a następnie ostudź. Przecedź nalewkę miętową przez sito do innego czystego słoika.

Do nalewki wlej schłodzony syrop, wszystko wymieszaj. Teraz możesz wlać przygotowany alkohol do butelki. Odstaw ją na co najmniej miesiąc w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej. Na zdrowie!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!