Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Liście laurowe i jabłka

Liść laurowy, to przyprawa, która tak naprawdę nie jest doceniana w naszej kuchni. Zazwyczaj dodaje się ją do zup, czy sosów, aby wydobyć ich charakterystyczny aromat.

Nie wiele jednak osób wie, że liść laurowy w połączeniu z jabłkiem posiada właściwości łagodzące ból, poprawia wzrok oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie. Warto przekonać się o właściwościach tego specyficznego połączenia, które podaje się w formie napoju.

Inne zalety połączenia liści laurowych i jabłka

To proste, ale jeszcze wciąż niedoceniane połączenie ma również inne zalety i właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na organizm. Regularne picie tego wywaru bardzo dobrze wpływa na stawy oraz reguluje krążenie krwi. Ponadto łagodzi bóle migrenowe głowy, czy pozytywnie wpływa na układ oddechowy. Ale to nie wszystko!

Jabłko zawiera dość duże ilości witaminy C, dlatego też bardzo dobrze sprawdza się w sytuacji sezonowych przeziębień i grypy.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Iranie wskazali także, że liście laurowe redukują tkankę tłuszczową oraz wspomagają walkę z kamieniami nerkowymi. Napój przygotowany z jabłek i liści laurowych reguluje poziom cukru we krwi, dlatego sprawdza się w profilaktyce cukrzycy.

Spowalnia starzenie się organizmu – dzięki obecności przeciwutleniaczy i poprawia funkcjonalnie kory mózgowej. Sprawdza się także jako pomoc w leczeniu nawracającego zapalenia oskrzeli, czy astmy.

Jak przygotować napój?

Do przygotowania napoju potrzebne są:

  • 3 suszone liście laurowe
  •  jabłko
  • 1 litr wody
  • można dodać miód i/lub cynamon

Jabłko myjemy, usuwamy z niego gniazdo nasienne i kroimy na cztery części. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zaczyna się gotować dodajemy liście laurowe i gotujemy je z jabłkiem przez około 5 minut.

Gotowy napój przecedzamy u dodajemy do niego opcjonalnie miód i cynamon według uznania. Napój ten zaleca się pić rano i wieczorem przez okres dwóch tygodni, po których konieczna jest 10 dniowa przerwa.
Należy przechowywać go w temperaturze pokojowej w zaciemnionym miejscu.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!