Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Bez chemii – dzieci i wnuki się zajadają. Idealne lody mandarynkowe lepsze niż z lodziarni.

Zapraszam do zapoznania się z recepturą pysznych lodów mandarynkowych.

Poświęć trochę czasu, przygotuj genialny deser dla całej rodziny. Możesz także eksperymentować i zrobić lody pomarańczowe, grejpfrutowe i jagodowe w ten sam sposób.

Lody mandarynkowe

SKŁADNIKI

  • 8 mandarynek (250 g)
  • 400 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
  • 1 puszka skondensowanego mleka

PRZYGOTOWANIE

Obierz słodkie mandarynki, podziel je na plasterki i posiekaj w blenderze przez 2 minuty.

Przetrzyj mandarynki przez sito, aby pozbyć się skórki.

Wymieszaj śmietanę, skondensowane mleko i sok z mandarynek w blenderze, przez około 2-3 minuty.

Masa na lody jest gotowa. Wlej ją do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki. Wyciągaj lody co godzinę i energicznie je mieszaj używając blendera, przez około 30 sekund. Gdy po kolejnym ubiciu masa stanie się gęsta, włóż ją do całkowitego zamrożenia na 4 godziny.

Podawaj taki pyszny deser np. z syropem mandarynkowym. Aby go zrobić wyciśnij sok z kilku mandarynek i podgrzej na małym ogniu z 2 łyżeczkami cukru, gotuj do momentu aż zgęstniej do odpowiedniej konsystencji.

Oryginalne lody o smaku mandarynki są gotowe! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!