Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Luksusowy deser, który zachwyci gości: pięknie wygląda, smakuje jeszcze lepiej i będzie gwiazdą każdej uroczystości!

Ten deser wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Z pewnością Twoi goście będą zachwyceni.

Przygotuj go na wielkie uroczystości lub też po prostu gdy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Potrzebujesz:

Baza:

  • 140 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 120 g masła
  • 10 g cukru pudru
  • 5 g soli
  • 4 jajka
  • blacha o wymiarach 25 x 30 cm

Na nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 10 g cukru waniliowego
  • 120 g cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 20 g rozpuszczonej czekolady
  • 20 g karmelu

Przygotowanie:

Wlej mleko i wodę do garnka, dodaj masło, cukier, sól, mąkę i mieszając ugotuj zwarte ciasto, które oddzieli się od ścianek garnka. Przełóż do miski i wbij po klei jajka.

Przykryj blachę papierem do pieczenia, ułóż w niej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 30 minut. 

Teraz przygotuj krem. 

W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Umieść mleko w garnku na kuchence i dodaj do niego przygotowaną mieszankę. Gotuj ciągle mieszając, aż krem ​​zgęstnieje.

Na koniec wymieszaj z nim zmiękczone masło.

W osobnej misce ubij śmietanę na gęstą pianę i dodawaj porcjami do pozostałych składników kremu, wymieszajGotowym kremem polej ciasto i wygładź jego powierzchnię.

Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Następnie udekoruj deser rozpuszczoną czekoladą i karmelem.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!