Soczysta i delikatna makrela w słoiku z piekarnika – koniecznie musisz jej spróbować

Dziś polecam przepis na przepyszną makrele w słoiku. Ryba jest soczysta i delikatna, smaczna, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty i szybki dlatego polecam ja każdemu.

Dlaczego w słoiku Ponieważ jest wtedy dwa razy smaczniejsza A zwykły szklany słoik, w przeciwieństwie do drogich żaroodpornych naczyń , każdy ma.

makrela w puszce

Aby zapobiec pęknięciu garnka, zawsze umieszczaj go w zimnym piekarniku, a następnie włącz go. Sam słoik musi być suchy, bez zadrapań i zrębków. A po ugotowaniu ważne jest, aby nie dopuścić do kontaktu gorącego słoika z czymkolwiek mokrym.

makrela w garnku w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 2 średnie makrele
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 4 pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • przyprawy, sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotować ryby, oczyścić z  jelit, odciąć głowę, ogon i dobrze umyć pod bieżącą wodą. Wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić na porcje.

makrela w garnku w piekarniku

Aby makrela nie miała specyficznego rybiego zapachu, marynować rybę w niewielkiej ilości soku z cytryny na pół godziny przed gotowaniem ze szczypta gałki muszkatołowej.

Zetrzeć marchewkę na grubej tarce i pokroić cebulę w pierścienie.

makrela w garnku w piekarniku

W słoiku warstwami układać na przemian warzywa i rybę. Doprawić każdą warstwę solą i przyprawami.

Przykryć słoik folią aluminiową. Włożyć do zimnego piekarnika, a następnie włączyć go i piec makrele przez co najmniej godzinę w temperaturze 180 stopni.

makrela w garnku w piekarniku

Podawać tę pyszną, delikatną rybę z dodatkami. Smacznego!

 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!