Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Marchewka po koreańsku – super przepis na przepyszną marchewkę. Szybko i prosto

Szukasz pomysłu na oryginalną, lekko pikantną przystawkę? Jeśli tak, to mam dla ciebie świetny przepis na marchewkę po koreańsku.

Być może nigdy nie słyszałaś o tej recepturze, ale gwarantuję ci, że jest wspaniała! Koniecznie wypróbuj ten smak i przekonaj się, jak różnorodne zastosowanie może mieć marchew.

Składniki, których potrzebujesz:

  • marchewka – 1 kg
  • cukier – 1 łyżka stołowa
  • ocet – 2 łyżki stołowe
  • sól – 1 łyżeczka
  • olej roślinny – 70 ml
  • czosnek – 5 ząbków
  • czerwona papryka w przyprawie
  • sól, pieprz
  • kolendra suszona lub świeża

Sposób przygotowania:

Marchewkę umyj, a następnie dokładnie obierz. Użyj specjalnej tarki, by uzyskać jak najdłuższe paski warzywa.

Starta marchewkę dopraw octem, cukrem oraz solą, a następnie dokładnie wymieszaj za pomocą rąk, by nie zniszczyć długich pasków.

Gotową marchewkę odstaw na jakieś 15 minut do połączenia smaków. Dodaj także trochę papryki w przyprawie, by dodać pikanterii.

Weź patelnię i rozgrzej na niej odrobinę oleju roślinnego. Gdy ten się podgrzeje, polej nim sałatkę i starannie wymieszaj.

Do marchewki dodaj drobno posiekany czosnek, przykryj naczynie i odstaw na kolejne 15 minut. Do dania dodaj też trochę kolendry.

Jeżeli możesz, to odstaw przystawkę na całą noc (najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie 4 godziny w lodówce). W ten sposób wzmocnisz smak.

Przed samym podaniem możesz posiekać także świeżą kolendrę i posypać nią sałatkę. Jeżeli lubisz sezam, to możesz go uprażyć i także dodać do marchewkowej sałatki.

Mam nadzieję, że przepis ci się spodobał. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.